Na hlavný obsah

Názor na povinné očkovanie nie je jednotný ani medzi lekármi

Konzílium odborníkov ho pripúšťa.

S pribúdajúcimi desiatkami obetí covidu sa stupňuje diskusia o povinnom očkovaní. Konzílium odborníkov ho pripustilo, ak vakcínu nedostane za krátky čas aspoň 30 % ľudí.

Niektorí lekári sú za povinnú injekciu pre starších, ktorí sú najviac ohrození. Iná skupina lekárov je proti prikázanej vakcinácií.

Z pandémie podľa konzília odborníkov vyvedie len očkovanie. Vakcínu by však muselo dostať ďalších aspoň 30 % ľudí. Ak to nepôjde cestou motivácie, konzílium zváži povinné očkovanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pokiaľ sa nestane to, že pôjde to na tých 30 %, tak nikto nám nemôže zazlievať, že prosto nenecháme túto krajinu, aby sa ekonomicky na najbližších 5 rokov zrútila, ale že budeme prosto aj tieto nepríjemné témy otvárať,“ vyhlásil lekár, odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry.

„My na Slovensku máme povinné očkovanie dospelej populácie proti tetanu a záškrtu. Takže právne je to čisté,“ pripomenula epidemiologička a členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková.

Zavedenie povinného očkovania je v súlade s ústavou. V minulosti to skonštatoval súd. Takýto zásah do ochrany súkromia je podľa neho ospravedlniteľný, ak je jediným účinným nástrojom ochrany verejného zdravia a žiaden iný, menej invázny spôsob nemáme. Nemožno ho však zaviesť úplne pre všetkých.

„Pokiaľ sa nenaplnia zákonom stanovené výnimky, napríklad zdravotná kontraindikácia, prípadne prekonanie ochorenia v nejakom časovom období a táto osoba povinnosť nesplní, tak je možné uložiť sankciu. V prípade covidu možno prichádza do úvahy aj stanovenie spoluúčasti podieľať sa na nákladoch na hospitalizáciu,“ uviedol špecialista na medicínske právo Ivan Humeník.

Iní lekári sú proti povinnému očkovaniu a vnímajú ho ako nátlak na pacientov.

„Odmeňovanie alebo povinnosť očkovania zasahuje do oveľa širších slobôd, než je len právo na zdravotnú starostlivosť, právo na zdravie, a to sú základné ľudské slobody. Očkovanie treba diskutovať, zvažovať všetky pre a proti a musí nastať slobodné, výsostne slobodné a jasné rozhodnutie pacienta,“ povedal hepatológ, internista a gastroenteorológ Štefan Hrušovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko