Na hlavný obsah

Nekonečný boj proti envirozáťaži z niklovej huty

Nejde o regionálny problém, toxický prach ovplyvňuje až milión Slovákov.

Jedna z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku trápi obyvateľov Serede a okolia dodnes. Ide o pozostatky spracovania niklu. Bývalý režim rudu dovážal, spracovával a vyťažený nikel tvoril len jedno percento.

Zvyšok bol odpad, ktorý má podľa aktivistov vplyv na ich životy dodnes. V petícií „Z čiernej na zelenú,“ žiadajú odstránenie huty a jej monitoring. Podpísalo ju takmer sedemtisíc obyvateľov.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Veľmi veľa ľudí si myslí, že je to malý regionálny problém, malá regionálna záťaž, veď ich máme na Slovensku viac ako 2 000, ale nie je to tak. Je to jedna z najväčších neriešených environmentálnych záťaží na Slovensku,“ hovorí Miroslava Sabová Dudášová, jedna z iniciátoriek petície.

„Prach, ktorý odtiaľ odfukuje, sa šíri do rádiusu až 50 kilometrov. To znamená, že to ovplyvňuje takmer milión obyvateľov Slovenska,“ dodala. Podľa nej existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že sa v prachu nachádzajú rôzne prvky, ktoré môžu byť toxické pre zdravie a životné prostredie, napriek tomu vo veci nikto nekoná.

Obyvatelia hutu nechceli

„V roku 1963 sa nikto občanov Serede nepýtal, či to tu chceme mať alebo nechceme. Štát ju jednoducho postavil,“ hovorí Ľubomír Veselický, viceprimátor Serede.

Po roku 1989 hutu zatvorili. „Štát rozhodol, že to, čo v nej zostalo, rozpredá. Boli to veľké milióny, ale na likvidáciu skládky nedali ani korunu,“ dodal. Po dlhých rozhovoroch primátora Serede s vlastníkom skládky ju za posledné dva roky zakryli ďalšími 50 000 m³ zeminy.

Skládka je v súkromnom vlastníctve, a tak má samospráva len veľmi oklieštené možnosti. „Napriek tomu, sme sa pokúsili dvakrát požiadať o preklasifikovanie skládky z malého zdroja znečistenia na veľký zdroj znečistenia, prišlo nám však zamietavé stanovisko,“ povedala Zuzana Slahučková, referentka komunikácie mesta Sereď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny