Na hlavný obsah

Neliečení pacienti s HIV môžu byť zdrojom nových mutácií koronavírusu

Oslabená imunita poskytuje vhodné podmienky na mutovanie vírusu.

Neliečení pacienti s HIV môžu byť zdrojom nových mutácií koronavírusu
Na snímke zdravotníci očkujú obyvateľov v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Vedci z Juhoafrickej republiky, ktorí objavili variant omikron, teraz skúmajú, či môže mať vznik nových variantov ochorenia COVID-19 súvislosť s neliečenými prípadmi HIV pozitivity.

Podľa niektorých odborníkov by totiž organizmus jedincov s oslabeným imunitným systémom mohol predstavovať vhodné prostredie na to, aby vírus mutoval, informovalo BBC.

V organizme HIV pozitívnych môže vírus prežiť dlhé mesiace

Vedci už skôr zaznamenali, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 môže v organizme HIV pozitívnych a neliečených pacientov pretrvávať dlhé mesiace

V Juhoafrickej republike, kde bol omikron prvýkrát zaznamenaný, žije s vírusom HIV takmer osem miliónov ľudí. Asi tretina z nich neberie antivirotiká, ktoré dokážu zabezpečiť obnovu imunitného systému a znížiť množstvo vírusu v tele natoľko, že HIV pozitívny človek nie je infekčný.

„Za bežnej situácie, ak je váš imunitný systém plne funkčný, tak sa zbaví vírusu veľmi rýchlo, “ vysvetľuje Linda-Gayle Bekkerová, ktorá vedie Nadáciu Desmonda Tutu pre HIV v Kapskom meste. „Ale keď je niečia imunita potlačená, tak vírus pretrváva. A nie je to tak, že by nič nerobil, množí sa. A pri tom môže mutovať,“ dodáva.

Vedci: Je to pravdepodobné, ale nie je to dokázané

V Juhoafrickej republike na seba pritiahol pozornosť prípad ženy, ktorá mala pozitívny test na COVID-19 počas 8 mesiacov. Vírus v jej tele zatiaľ prešiel vyše 30 genetickými zmenami.

Tulio de Oliveira, vedúci tímu, ktorý potvrdil objav variantu omikron, uvádza, že vo svete bolo pozorovaných 10 až 15 podobných prípadov.

„Je to veľmi zriedkavé. Ale vysvetlenie, že ľudia, ktorí majú potlačenú imunitu, môžu v podstate stáť na začiatku vírusovej evolúcie, je možné,“ pripúšťa de Oliveira.

Aj Salim Karim, popredný odborník na HIV, si myslí, že hypotéza o vzťahu medzi pacientmi s potlačenou imunitou a novými variantmi koronavírusu je „veľmi pravdepodobná“.

„Ale nie je to dokázané,“ upozorňuje Karim. „Zaznamenali sme päť variantov zo štyroch rôznych kontinentov. Takže je nehorázne, že robí obetný baránok sa robí práve z Afriky, “ dodáva.

Zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že by niektorý zo súčasných koronavírusových variantov skutočne vznikol v Afrike. Odborníci tiež upozorňujú, že existuje mnoho iných príčin oslabenej imunity, ako je cukrovka, rakovina, hlad, autoimunitné ochorenia alebo obezita.

HIV pozitívni sa neliečia zo strachu

Výskumníci, ktorí sa zaoberajú možnou súvislosťou mutovania koronavírusu a HIV, dúfajú, že tieto podozrenia povedú k intenzívnejšiemu boju s AIDS. Ten bol totiž v niektorých oblastiach kvôli pandémii zanedbaný.

Mnohí HIV pozitívni ľudia sa v Juhoafrickej republike neliečia zo strachu, ako budú v spoločnosti prijímaní. „Niektorí sa nechcú nechať otestovať. Nechcú to vedieť, pretože okolo HIV pretrvávajú stigmy,“ vysvetľuje 25-ročná terénna pracovníčka Asiphe Ntshongontshiová.

Pokiaľ ide o očkovanie proti covidu-19, tak Afrika ako kontinent zatiaľ za zvyškom sveta zaostáva. Juhoafrickí odborníci upozorňujú, že pri očkovaní obyvateľstva by sa pozornosť mala zamerať práve na osoby s oslabeným imunitným systémom.

Tie môžu podľa nich potrebovať dokonca až päť posilňujúcich dávok, kým sa u nich vytvorí požadovaná imunitná reakcia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet