Na hlavný obsah

Nemecká liberálna FDP schválila koaličnú zmluvu

Podporilo ju viac ako 90 % delegátov.

Nemecká liberálna FDP schválila koaličnú zmluvu
Na snímke šéf nemeckej FDP Christian Lindner. Foto: TASR/AP

Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP) v nedeľu (5. 12.) na svojom zjazde schválila dohodu o vytvorení vládnej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Zelenými. Informovali o tom agentúra AP a týždenník Die Zeit na svojej webovej stránke.

Koaličnú dohodu podporilo 535 delegátov (92,2 %) na zjazde FDP, ktorý sa konal v prevažnej miere formou videokonferencie. Proti sa vyslovilo 37 delegátov.

„Som presvedčený, že táto krajina bude mať z tejto koalície úžitok,“ povedal predseda FDP Christian Lindner.

Novú koaličnú dohodu v sobotu (4. 12.) na svojom zjazde podporila aj strana SPD. Za hlasovalo viac ako 98 % delegátov. Zelení by mali o tejto koalícii hlasovať v pondelok (6. 12.).

SPD, Zelení a FDP predstavili 24. novembra koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu. Za nového nemeckého spolkového kancelára majú 8. decembra zvoliť predsedu SPD Olafa Scholza.

Vo funkcii po 16 rokoch nahradí dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Scholz (63) pôsobil v rokoch 2007 až 2009 v Merkelovej prvej koaličnej vláde ako minister práce a sociálnych vecí, v roku 2018 prevzal úrad vicekancelára a ministra financií.

Lindner sa má stať novým ministrom financií a členovia FDP obsadia aj posty ministrov dopravy, spravodlivosti a školstva, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet