Na hlavný obsah

Nemecká polícia zakročila proti užívateľom Telegramu, ktorí diskutovali o vražde saského premiéra

Diskutuje sa o prísnejšej regulácii.

Nemecká kriminálna polícia v stredu (15. 12.) podnikla v Drážďanoch raziu proti skupine, ktorá sa vyhrážala saskému premiérovi Michaelovi Kretschmerovi. Cez aplikáciu Telegram mali diskutovať o tom, ako ho zavraždia za proticovidové opatrenia.

Bezpečnostné zložky sa obávali, že môžu mať k dispozícii útočné zbrane a kuše. V Nemecku sa preto diskutuje o radikalizácii odporcov očkovania a opatrení cez komunikačný kanál, aj o jeho prísnejšej regulácii. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Najnebezpečnejšia na svete?

Aplikáciu od spoločnosti, ktorá oficiálne sedí v Dubaji v dvoch kanceláriách a nie je jasné, odkiaľ čerpá zdroje, považujú mnohí za najbezpečnejšiu na svete. Cez Telegram si posielajú zašifrovaný obsah – od bežných správ až po nenávistné prejavy či konšpiračné teórie o očkovaní a covide.

Experti preto o nej hovoria ako o najnebezpečnejšej. V nemeckom Sasku zašli jej používatelia ďalej. Okrem organizácie protestných fakľových pochodov jedna skupina údajne plánovala zavraždiť tamojšieho premiéra Michaela Kretschmera.

„Na internete, najmä na Telegrame, existujú kanály, ktoré ohrozujú demokraciu a právny štát. Sú to ľudia, ktorí majú obavy či otázky a mesiace tam počúvajú klamstvá o koronavíruse a očkovacích látkach. Nevedia viac rozlíšiť, čo je pravda. Úlohou politikov je, aby si k nim našli cestu. Skutočným nepriateľom demokracie musíme čeliť všetkými dostupnými prostriedkami právneho štátu,“ reagoval v televízii ZDF.

Dolnosaské ministerstvo vnútra vyzvalo vládu v Berlíne, aby nariadila spoločnostiam Google a Apple stiahnutie aplikácie z distribúcie. Tvrdí, že sa regulácia platformy musí zásadne sprísniť – i keď práve v Nemecku platia podľa expertov jedny z najprísnejších pravidiel.

Zrejme dôjde k regulácii

Analytik pražskej Asociácie medzinárodných otázok (AMO) Tomáš Rezek pripomína, že Telegram vyrobil nový priestor. Aplikácia, ktorá mala slúžiť len na súkromnú komunikáciu, dokáže spojiť až 200 000 ľudí naraz.

„Už sa blíži k definícii sociálnej siete. Spočiatku tie kanály odberateľov neboli také veľké, ale s nárastom popularity Telegramu práve vzhľadom na to, ako sa šíril signál, alebo boli zakázané a regulované ďalšie aplikácie, došlo k tomu, že sa tam začalo objavovať veľké množstvo škodlivého a ilegálneho materiálu, ktorý sa šíril medzi veľké množstvo užívateľov,“ povedal.

Rezek preto očakáva, že komunikačný kanál úrady časom pritlačia k regulácii v podobnom štýle, akú majú iné sociálne siete. Zároveň pripomína, že Telegram využívajú aj utláčaní – napríklad opozícia v Bielorusku, Rusku, v Sýrii či Iráne.

Otázna je preto podľa expertov hranica, kedy by podobné kanály mali byť regulované a ich obsah kontrolovaný – aby sa nestali objektom cenzúry. Verejnoprávny MDR napísal, že Telegram na žiadosť nemeckého ministerstva spravodlivosti o spoluprácu pri pátraní po autoroch extrémistický obsah nereagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet