Na hlavný obsah

Nemecko chce pre variant omikron obmedziť stretnutia očkovaných

Kancelár a premiéri majú o pravidlách diskutovať.

Nemecko chce pre variant omikron obmedziť stretnutia očkovaných
Muž stojí s dáždnikom v snehu pred Brandenburskou bránou v Berlíne. Foto: TASR

Nemecko plánuje pre variant koronavírusu omikron zaviesť obmedzenia aj pre očkované osoby. Od 28. decembra sa na súkromných oslavách a stretnutiach môže stretávať najviac desať očkovaných. Vyplýva to z návrhu záverov rokovania kancelára Olafa Scholza s premiérmi nemeckých spolkových krajín, ktorí o vývoji pandémie ochorenia COVID-19 budú rokovať v utorok (21. 12).

„Na spomalenie novej vlny variantu omikron sú potrebné aj ďalšie obmedzenia kontaktov očkovaných a prekonaných,“ citujú nemecké médiá pripravený návrh záverov. „Preto sa od 28. 12. 2021 povoľujú súkromné stretnutia očkovaných a prekonaných v počte najviac desiatich osôb. Tento limit sa týka súkromných stretnutí v interiéroch i exteriéroch,“ dodáva návrh.

Témou je aj podpora očkovacej kampane

Ak je v regióne za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov hlásených viac ako 350 nových prípadov ochorenia, môže sa podľa súčasných pravidiel na súkromných oslavách stretávať v interiéroch 50 očkovaných a tých, ktorí covid prekonali.

Vonku je limit 200 ľudí. Neočkovaní sa počas takej situácie môžu stretnúť len s dvoma ďalšími ľuďmi, s ktorými nezdieľajú domácnosť.

Ďalšou témou vnútronemeckého samitu je podpora očkovacej kampane. V krajine je plne očkovaných 70,3 percenta populácie. Vyše 31 percent ľudí dostalo aj posilňovaciu dávku. Scholz si chce ako januárový cieľ určiť podanie 30 miliónov dávok. Do tohto počtu budú zahrnuté nové očkovania aj preočkovania.

V Nemecku za posledných 24 hodín zaznamenali 29 348 nových prípadov. Pribudlo 127 úmrtí. Za posledných sedem dní krajina hlási v prepočte na 100 000 obyvateľov 315,4 prípadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet