Na hlavný obsah

Nemecko chce prijať 25 000 utečencov z Afganistanu

Po prevzatí moci Talibanom sa tisíce ľudí obávajú o život.

Nemecko chce prijať 25 000 utečencov z Afganistanu
Na archívnej snímke z augusta 2021 zástup ľudí čakajúcich na evakuáciu z kábulského letiska v Afganistane. Foto: TASR/AP

Nemecko prisľúbilo, že prijme 25 000 Afgancov, ktorí sú po prevzatí moci hnutím Taliban považovaní za najviac ohrozených. Členské štáty Európskej únie majú dovedna prijať zhruba 40 000 takýchto ľudí. Vyplýva to z listu eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej, do ktorého mala v piatok (10. 12.) možnosť nahliadnuť agentúra Reuters.

Johanssonová v zmienenom liste datovanom 9. decembrom vyzvala členské štáty Únie, aby ohľadom prijatia utečencov splnili do konca roka 2022 všetky svoje prísľuby. „Zraniteľné osoby a utečenci v ohrození (života) čakajú na svoj odchod z krajiny, aby mohli v bezpečí a s dôstojnosťou začať nový život,“ uviedla.

Nemecko v súlade s informáciami v zmienenom liste prijme 25 000 Afgancov, zatiaľ čo Holandsko 3 100, Francúzsko a Španielsko každé po 2 500 a Švédsko 2 000.

V Afganistane však po odchode vojakov ostali tisíce Afgancov, ľudskoprávnych aktivistov, žurnalistov či zamestnancov predošlej vlády, ktorí sa v súčasnosti – po prevzatí moci Talibanom – obávajú o svoj život.

Nemecko prijalo v roku 2015 – na vrchole utečeneckej krízy – takmer 900 000 utečencov pochádzajúcich prevažne z krajín ako Sýria, Afganistan či Irak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet