Na hlavný obsah

Nemecko plánuje zaviesť povinné očkovanie proti covidu pre zdravotníkov

Podporil to aj nastávajúci kancelár Olaf Scholz.

Nemecko plánuje zaviesť povinné očkovanie proti covidu pre zdravotníkov
Zdravotné sestry ošetrujú pacienta s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v nemeckom Halle. Foto: TASR

Nadchádzajúca nemecká vláda plánuje od polovice marca zaviesť povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre zamestnancov nemocníc, ošetrovateľských domovov či iných medicínskych zariadení. Vyplýva to z kópie návrhu príslušného zákona, ktorý mala v nedeľu (5. 12.) k nahliadnutiu agentúra Reuters.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodná demokratická strana (FDP) majú novú legislatívu predložiť parlamentu tento týždeň.

V návrhu zákona sa uvádza, že uvedené profesie musia do 15. marca predložiť potvrdenie o vakcinácii proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo sa preukázať dokladom, že sa nemôžu dať zaočkovať.

Prísnejší lockdown

Predmetný návrh podľa Reuters tiež obsahuje predĺženie dočasných opatrení, ktoré spolkovým krajinám umožňujú v prípade potreby zaviesť prísnejší lockdown, a to do 15. februára.

Táto legislatíva takisto na dočasné obdobie a s náležitým vyškolením oprávňuje na podávanie dávok proti koronavírusu i zubárov, veterinárov a farmaceutov. Ide o súčasť úsilia zaočkovať treťou dávkou vakcíny do Vianoc 30 miliónov ľudí v krajine.

Reuters konštatuje, že Nemecko sa dosiaľ stavalo k prípadnej povinnej vakcinácii zdržanlivo. Dôvodom boli napríklad obavy, že to ešte viac umocní nedostatok medicínskeho personálu. Podporu zavedeniu očkovacej povinnosti vyslovil i nastávajúci kancelár Olaf Scholz.

SPD, Zelení a FDP predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu 24. novembra. Nový kancelár Scholz z SPD, ktorý nahradí dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) po 16 rokoch vo funkcii, má byť zvolený v stredu (8. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet