Na hlavný obsah

Nemecko pre omikron sprísni opatrenia pre očkovaných

"Nie je vhodný čas na oslavy," povedal Scholz.

Nemecko pre omikron sprísni opatrenia pre očkovaných
Na snímke dvojica mužov s ochrannými rúškami prechádza pred Brandenburskou bránou v Berlíne. Foto: TASR/AP

Najneskôr od 28. decembra sa v Nemecku pre rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron bude môcť v súkromí stretnúť najviac desať očkovaných osôb. V utorok (21. 12.) sa na tom dohodol nemecký kancelár Olaf Scholz s premiérmi nemeckých spolkových krajín.

Tvrdé obmedzenia pre neočkovaných zostávajú bez zmeny v platnosti. Diskotéky a kluby budú naďalej zatvorené.

„Nie je vhodný čas na oslavy,“ povedal Scholz. Zdôraznil, že opatrenie smeruje predovšetkým na silvestrovské oslavy, ktoré môžu byť miestom šírenia infekcie. Vianočné sviatky, naopak, označil za pravý opak novoročných veselíc, keďže na Vianoce sa darí pandémiu brzdiť.

Nemecko sa podľa Scholza nachádza v zvláštnej situácii. „Vidíme, že opatrenia z konca novembra fungujú,“ povedal s odvolaním sa na klesajúcu mieru infekcie. „Zároveň ale stojíme na začiatku piatej vlny. Omikron ešte v Nemecku nie je plošne rozšírený, to je ale len otázka týždňov,“ uviedol.

„Zaočkujte sa, zaočkujte, zaočkujte sa,“ zopakoval Scholz. Uviedol tiež, že Nemecko si kladie za cieľ podať do konca januára 30 miliónov posilňovacích dávok vakcín. Chce sa tiež čo najrýchlejšie dostať na 80-percentnú úroveň zaočkovanosti obyvateľov.

V Nemecku, kde žije 83 miliónov ľudí, je doteraz plne očkovaných 70,4 % populácie. Tretiu posilňujúcu dávku doteraz dostalo 32,6 % ľudí, čo zodpovedá zhruba 27 miliónom obyvateľov.

Popri obmedzení súkromných stretnutí pre očkovaných a prekonaných Nemecko tiež zakazuje veľké akcie. Scholz v tejto súvislosti výslovne spomenul futbal, ktorý sa musí konať bez divákov. Zakázané sú tiež hromadné silvestrovské oslavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet