Na hlavný obsah

Nemecko sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných, zvažuje aj povinné očkovanie

Pri zhoršenej situácii sa obmedzenia dotknú aj zaočkovaných.

Nemecko sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných, zvažuje aj povinné očkovanie
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Nezaočkovaní ľudia v Nemecku po novom nebudú môcť vstúpiť do kín a divadlá, ani do obchodov s výnimkou supermarketov a drogérií. Oznámila to vo štvrtok (2. 12.) po rokovaní s krajinskými premiérmi dosluhujúca konzervatívna kancelárka Angela Merkelová.

Súhlasila tiež s požiadavkou svojho sociálnodemokratického nástupcu Olafa Scholza, aby očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bolo od februára v krajine povinné. Konečné slovo k povinnému očkovaniu budú mať ale poslanci Spolkového snemu.

„Situácia je vážna. Sme na hranici vyťaženia nemocníc, museli sme už začať s prekladaním pacientov,“ povedala Merkelová. Uviedla, že zvládnutie súčasnej štvrtej vlny pandémie sa nezaobíde bez solidarity celej spoločnosti, základom je potom očkovanie.

„Jeho platnosť nebude večná, po deviatich mesiacoch od druhej dávky sa skončí,“ povedala s tým, že bez tretej dávky boj s pandémiou nie je možný.

Povinné očkovanie

Merkelová sa rovnako priklonila k povinnému očkovaniu, ktoré by Nemecko mohlo zaviesť od februára 2022. Kancelárka uviedla, že do konca roka k tejto otázke vypracuje etická rada odporúčania, aby následne mohli poslanci rozhodnúť.

Všeobecnú očkovaciu povinnosť požaduje nielen Scholz, ale aj bavorský premiér Markus Söder, ktorý vedie Kresťansko-sociálnu úniu (CSU), sesterskú stranu kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Merkelová, Scholz a krajinskí premiéri sa zhodli na výrazných obmedzeniach pre tých, ktorí proti covidu nie sú zaočkovaní.

Po prekročení hranice 350 nových prípadov za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov sa opatrenia dotknú aj zaočkovaných a tých, ktorí covid prekonali. Ich súkromné oslavy sa v interiéroch obmedzia na 50 účastníkov a v exteriéroch na 200.

Nezaočkovaní sa za takejto situácie môžu stretnúť len s dvoma ďalšími ľuďmi, s ktorými nezdieľajú domácnosť.

Podľa nových návrhov pri sedemdňovej incidencii nad 350 budú musieť v celom Nemecku školáci všetkých stupňov opäť nosiť rúška, čo už v mnohých spolkových krajinách platí. Zatvoria sa tiež diskotéky a kluby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet