Na hlavný obsah

Nemecko vytvorí pravidlá na poskytovanie starostlivosti postihnutým počas pandémie

Nariadil to ústavný súd.

Nemecko vytvorí pravidlá na poskytovanie starostlivosti postihnutým počas pandémie
Nemeckí zdravotníci prevážajú pacienta s ochorením COVID-19. Foto: TASR

Nemecký ústavný súd v utorok (28. 12.) nariadil zákonodarcom, aby prišli so záväznými pravidlami, ktoré zabezpečia zdravotnú starostlivosť ľuďom s postihnutím a dlhodobými zdravotnými ťažkosťami aj v prípade zaťaženia nemocníc pacientmi s ťažkým covidom.

Súd tak podľa agentúr vyhovel sťažnosti deviatich ľudí s postihnutím, ktorí vyžadujú pravidelnú lekársku starostlivosť a obávali sa, aby lekári pri silných vlnách pandémie neuprednostňovali osoby nakazené koronavírusom.

Parlament porušil článok ústavy

Podľa ústavného súdu parlament svojou nečinnosťou v tejto veci porušil jeden z článkov nemeckej ústavy, podľa ktorého nesmie byť nikto diskriminovaný kvôli svojmu postihnutiu. Zákonodarcom preto nariadil, aby situáciu „bez meškania“ napravili.

Podľa súdu teraz nie sú ľudia s postihnutím dostatočne chránení pred rizikom toho, že budú porušené ich ústavou dané práva v situácii, v ktorej sa nemôžu chrániť sami. Smernice, ktoré v týchto ohľadoch vydávajú lekárske asociácie, nie sú právne záväzné a nemožno preto vylúčiť, že by k diskriminácii voči postihnutým osobám skutočne nedochádzalo, pretože rozhodnutie o poskytnutí starostlivosti leží na jednotlivých lekároch.

Nemocnice zvládajú nápor pacientov

Súd uviedol, že je na verejných činiteľoch a zákonodarcoch, aby prišli s návrhom, ako presne súdne rozhodnutie naplniť. Nové pravidlá by však napríklad mohli vyžadovať zapojenie viacerých osôb do rozhodovania alebo nariadiť špeciálne školenie lekárov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Nemecko sa zatiaľ nedostalo do situácie, kedy by lekári pre vyčerpané kapacity museli rozhodovať o tom, komu poskytnú starostlivosť a komu nie. Niektoré nemocnice však už pri poslednej vlne pandémie ochorenia museli prevážať pacientov do menej zasiahnutých regiónov s voľnými lôžkami na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Podľa portálu covid19.healthdata.org je v nemeckých nemocniciach 7 415 ľudí. Za pondelok (27. 12.) pribudlo v Nemecku 18 734 pozitívnych prípadov, zomrelo 223 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet