Na hlavný obsah

Nemecký prezident a Británia sa pridali k diplomatickému bojkotu ZOH 2022

Skôr to oznámili už aj USA a Austrália.

Nemecký prezident a Británia sa pridali k diplomatickému bojkotu ZOH 2022
Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa nezúčastní na zimných olympijských hrách v Pekingu. Pripojil sa tak k diplomatickému bojkotu hier.

„Nemecký prezident nenavštívi Čínu. Nemal to v pláne už pred vyhlásením bojkotu zo strany USA,“ oznámila hovorkyňa prezidenta podľa DPA.

Veľká Británia neskôr v stredu (8. 12.) uviedla, že sa tiež pridá k diplomatickému bojkotu ZOH. Potvrdil to britský premiér Boris Johnson, podľa ktorého sa na podujatí nezúčastní žiaden minister.

„Pripojíme sa k diplomatickému bojkotu zimných olympijských hier v Pekingu. Vláda neváha upozorniť na tento problém, urobil som tak aj pri poslednom rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom,“ uviedol Johnson.

Podobné kroky už avizovali v rovnaký deň aj zástupcovia Austrálie aj Litvy.

Na zimné olympijské hry v Pekingu sa budúci rok nevypravia ani žiadni predstavitelia vlády USA. Diplomatický bojkot hier oznámila v pondelok (6. 12.) hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Čína v utorkovej (7. 12.) reakcii ostro kritizovala americký diplomatický bojkot blížiacich sa zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu a pohrozila „rezolútnymi protiopatreniami“, ktoré však bližšie nešpecifikovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport