Na hlavný obsah

New York povolí cudzincom hlasovať v komunálnych voľbách

Voliť by mohli už v roku 2023.

New York povolí cudzincom hlasovať v komunálnych voľbách
Na snímke volička dezinfikuje zariadenie na hlasovanie vo voľbách. Foto: TASR

Mestské zastupiteľstvo v New Yorku schválilo návrh zákona povoľujúci imigrantom, ktorí nie sú občanmi USA, voliť v komunálnych voľbách, informovala v piatok (10. 12.) agentúra AFP.

New York je prvé americké veľkomesto, ktoré zaviedlo takúto reformu volebného práva. Za návrh hlasovalo 33 poslancov; 14 bolo proti a dvaja sa zdržali.

Niekoľko demokratických členov mestskej rady normu označilo za „historickú“, privítali ju tiež skupiny obhajujúce práva prisťahovalcov. 

Reforma vstúpi do platnosti v roku 2023

Občania s legálnym trvalým pobytom a osoby s povolením pracovať v USA, ktoré žijú v New Yorku a nemajú americké občianstvo, môžu po novom hlasovať vo voľbách starostov a členov mestského zastupiteľstva.

Reforma by mala vstúpiť do platnosti začiatkom roka 2023 a mal by z nej profitovať približne milión cudzincov, ktorí žijú v deväťmiliónovom New Yorku.

Možnosť voliť v komunálnych voľbách dalo svojim občanom už 11 miest v štáte Maryland a dve vo Vermonte. New York je ale najväčšie mesto, ktoré k tomuto kroku pristúpilo, píše AP. Naopak, niekoľko amerických štátov nedávno schválilo zákony, ktoré bránia prijatiu podobnej normy. Urobili tak často na základe tvrdenia, že pri federálnych voľbách dochádza k rozsiahlym podvodom zo strany „neobčanov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet