Na hlavný obsah

Niekdajší rakúsky kancelár Kurz oznámil odchod z politiky

Na čele strany ho zrejme nahradí minister vnútra.

Niekdajší rakúsky kancelár Kurz oznámil odchod z politiky
Na snímke bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz úplne odchádza z politiky. Chce sa venovať rodine. Tridsaťpäťročný politik to oznámil vo štvrtok (2. 12.) na tlačovej konferencii vo Viedni a potvrdil tak predchádzajúce informácie rakúskych médií.

Na čele vládnych ľudovcov (ÖVP) má politika vyšetrovaného políciou pre podozrenie z úplatkárstva nahradiť rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Dúfa, že sa krajina posunula správnym smerom

„Bolo mi veľkou cťou desať rokov slúžiť republike,“ uviedol Kurz, ktorý dúfa, že prispel k tomu, aby sa Rakúsko „posunulo aspoň o kúsok vpred správnym smerom“. Za všetky skúsenosti z vysokých politických funkcií, ktoré zbieral už od 25 rokov, je podľa svojich slov nesmierne vďačný.

Dodal, že k odchodu z politiky ho prinútili najmä dva faktory – jednak narodenie syna, ktoré podľa neho prekonalo všetko, čo dovtedy zažil, a jednak úbytok nadšenia pre politiku, ktorý pociťoval najmä v posledných týždňoch a mesiacoch. Dal ho do súvislosti s policajným vyšetrovaním, ktorému teraz čelí. Má kvôli tomu pocit, že je „lovený“.

Práve pre vyšetrovanie oznámil viedenský rodák 9. októbra odchod z čela vlády, kde ho o dva dni neskôr nahradil doterajší minister zahraničia Alexander Schallenberg.

Štátne zastupiteľstvo vyšetruje Kurza a niekoľko jeho najbližších kolegov pre podozrenie, že v roku 2016 nechali za peniaze daňových poplatníkov vypracovať prieskumy verejnej mienky sfalšované v Kurzov prospech. To malo zabezpečiť postup mladého politika do čela strany i vlády.

Kurz obvinenia opätovne odmietol. „Teším sa na deň, aj keď to môže trvať roky, keď budem môcť na súde preukázať, že obvinenia sú bezdôvodné,“ poznamenal. „nie som ani svätý, ani zločinec,“ dodal. Pripustil, že sa v politike, samozrejme, dopustil chýb, ale vždy sa snažil robiť to najlepšie.

Dvakrát najmladší na svete

Kurz stál na čele rakúskej vlády dvakrát. Najprv od decembra 2017 do mája 2019, keď jeho ľudovci vytvorili koalíciu s antimigračnou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Vláda sa ale rozpadla pre škandál vtedajšieho šéfa slobodných Heinza-Christiana Stracheho.

Druhýkrát sa Kurz, ktorý bol v oboch prípadoch najmladším premiérom sveta, dostal do čela kabinetu v januári 2020. Vtedy zostavil koalíciu so Zelenými, ktorí nakoniec pre vyšetrovanie začali tlačiť na jeho odchod.

Za budúcu hviezdu rakúskej politiky považovali Kurza už od roku 2013, keď sa len ako 27-ročný stal ministrom zahraničia. Niekoľko škandálov ale jeho politickú kariéru, aspoň zatiaľ, predčasne ukončilo. O svojej profesionálnej budúcnosti chce Kurz rozhodnúť počas budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet