Na hlavný obsah

Niektoré detské nemocnice evidujú počas tretej vlny viac pacientov s covidom

Prípady si nevyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Niektoré detské nemocnice evidujú počas tretej vlny viac pacientov s covidom
Odborníčka učí dievča používať samotesty na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Detské nemocnice v Bratislave a v Košiciach evidujú počas tretej vlny pandémie viac pacientov s ochorením COVID-19. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Dana Kamenická a medicínsky námestník Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice Martin Mráz.

„Situácia sa v jednotlivých vlnách pandémie mení, v tretej vlne narástol počet hospitalizovaných detí vzhľadom na rýchlejšie šírenie delta variantu v populácii,“ priblížil Mráz s tým, že nejde o komplikované prípady vyžadujúce si umelú pľúcnu ventiláciu.

„V tomto aspekte je situácia v porovnaní s druhou vlnou miernejšia, avšak kvantitatívne je počet prípadov u detí, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, vyšší.“ Podľa jeho slov je v DFN aktuálne hospitalizovaných desať detí s ochorením COVID-19.

Obsadená polovica lôžok

„V tretej vlne je priemerne obsadená približne polovica lôžok, ktoré sú určené pre detských pacientov s ochorením COVID-19 na Detskom infekčnom oddelení.“

V NÚDCH evidujú od začiatku septembra 30 detí s potvrdeným ochorením COVID-19, pričom aktuálne sú hospitalizované dve. „Väčšina pacientov, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID–19, prišla do nemocnice s iným základným ochorením, napríklad onkologickým, úrazom a inými ochoreniami a COVID-19 bol u nich zistený náhodne pri testovaní,“ priblížila Kamenická. Dodala, že ústav naďalej funguje ako tzv. biela nemocnica, teda poskytuje aj plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici vníma situáciu ohľadom hospitalizovaných detských pacientov s ochorením COVID-19 v aktuálnej vlne ako porovnateľnú s predošlými.

„Máme vyčlenené lôžka pre deti s ochorením COVID-19 s možnosťou intenzívnej aj štandardnej zdravotnej starostlivosti,“ priblížila Jana Petríková z banskobystrickej nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko