Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za mier získali dvaja novinári

Cenu získali za boj za slobodu slova.

Nobelovu cenu za mier získali dvaja novinári
Dmitrij Muratov a Maria Ressová si prevzali tohtoročné Nobelove ceny za mier. Foto: TASR

Novinári Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín si v piatok (10. 12.) v nórskej metropole Oslo prevzali Nobelovu cenu za mier, ktorú získali za boj za slobodu slova.

Nórsky Nobelov výbor odovzdal na slávnostnom obrade medailu s portrétom Alfreda Nobela a diplom aj Davidovi Beasleymu, šéfovi Svetového potravinového programu (WFP), ktorý Nobelovu cenu za mier dostal vlani. Pre pandémiu nemohla byť v roku 2020 cena odovzdaná osobne.

Muratov vo svojom prejave na ceremoniáli uviedol, že Rusko aktívne propaguje myšlienku vojny. „V Rusku je bežný názor, že politici, ktorí sa vyhýbajú krviprelievaniu, sú slabí, zatiaľ čo povinnosťou skutočných patriotov je vyhrážať sa svetu vojnou,“ vyhlásil Muratov.

„Mocní aktívne propagujú vojnu. V hlavách niektorých šialených geopolitikov vojna medzi Ruskom a Ukrajinou nie je ničím nemožným,“ dodal.

Novinárov v Rusku označujú za nepriateľov ľudu

Pred možnou inváziou ruskej armády na Ukrajinu v poslednom čase varovali americkí predstavitelia v súvislosti s rozmiestnením desiatok tisíc ruských vojakov v blízkosti ukrajinskej hranice. Moskva ale plánovanie invázie poprela. Muratov na dnešnom ceremoniáli rovnako vyhlásil, že žurnalistika v Rusku „prechádza temným údolím“.

„Viac ako stovka novinárov, médií, obhajcov ľudských práv a mimovládnych organizácií už bola označená za zahraničných agentov, čo v Rusku znamená nepriateľov ľudu,“ uviedol novinár.

Ocenenie pritom venoval „celej obci investigatívnych žurnalistov“ a svojim kolegom v opozičnom denníku Novaja gazeta, ktorí prišli o život. Pre list Novaja Gazeta pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská, zavraždená v Moskve v roku 2006.

Ressaová volá po reforme sociálnych sietí

Ressaová vo svojej reči na slávnostnom obrade v Osle zopakovala požiadavku reformy sociálnych sietí. „Najväčšou potrebou dneška je zmeniť nenávisť a násilie, ono toxické bahno prúdiace naším informačným ekosystémom, ktoré je uprednostňované americkými internetovými spoločnosťami, ktoré zarábajú viac peňazí na šírenie nenávisti a aktivovanie toho najhoršieho, čo v nás je,“ vyhlásila Ressaová.

Ressaová v roku 2012 spoluzaložila a stále riadi spravodajský portál Rappler, ktorý je jedným z mála miestnych médií kritických ku kontroverznému filipínskemu prezidentovi Rodrigovi Dutertemu.

Spoločne s Muratovom sú prvými novinármi, ktorí získali Nobelovu cenu za mier od roku 1935, keď výbor ocenil nemeckého novinára a pacifistu Carla von Ossietzkého, ktorého nacisti uväznili v koncentračnom tábore za to, že odhalil tajné vyzbrojovanie Nemecka.

Ressaová vo svojom prejave pripomenula, že von Ossietzkému nacisti nedovolili Nobelovu cenu prevziať. „Ocenením novinárov Nobelov výbor naznačuje podobný historický moment, ďalší existenčný bod pre demokraciu,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet