Na hlavný obsah

Noriľsk zasiahla snehová fujavica, ľudia museli nocovať v dome kultúry

Ide o štandardnú situáciu, poznamenal jeho riaditeľ.

Silná snehová fujavica zabránila asi 120 obyvateľom ruského mesta Noriľsk v ceste domov, takže noc strávili v miestnom kultúrnom dome, kde im poskytli vodu a čaj a premietali filmy. Informoval o tom v piatok (10. 12.) web Meduza.io.

Noriľsk, kde žije asi 180 000 ľudí, je jedným z najsevernejšie položených miest na svete. Počas zimy sa tam pravidelne vyskytujú metelice, pre ktoré je často nevyhnutné zastaviť premávku na cestách.

Podľa agentúry TASS v daný podvečer fúkal vietor s rýchlosťou 15 až 20 metrov za sekundu, pričom miestami dosahoval až 27 m/s. Viditeľnosť bola prakticky nulová a cesta medzi Noriľskom a mestskou časťou Kajerkan a letiskom Alykel bola úplne neprejazdná.

Riaditeľ domu kultúry poznamenal, že v podmienkach Noriľska išlo o štandardnú situáciu a útočisko ľuďom v núdzi poskytovali bežne aj v minulosti.

S cieľom koordinovať kroky jednotlivých zložiek v takýchto situáciách v meste zriadili štáb Storm (Víchrica), napísal na webe miestny denník Tajmyr Telegraf.

Na piatkovom zasadnutí štábu padlo rozhodnutie vyčleniť finančné prostriedky na poskytovanie teplých nápojov a sendvičov pre tých, ktorí budú nútení čakať na snehovú búrku v mestskom kultúrnom stredisku.

Podobne vzrušujúcu noc zažili začiatkom decembra aj zákazníci a zamestnanci predajne IKEA v meste Aalborg na severe Dánska, ktorí museli v dôsledku výdatného sneženia prespať v obchode. Domov sa nemohlo vrátiť najmenej 25 ľudí. V predajni sa navečerali, potom sledovali televíziu a prespali v showroomoch, informoval spravodajský server BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet