Na hlavný obsah

Nový liek na covid by sa mal na Slovensku objaviť ešte v decembri

Môže pomôcť znížiť nápor na nemocnice.

Slovensko tento mesiac očakáva prvé dodávky nového lieku pre pacientov s covidom. Antivirotikum by mali dostať vysokorizikoví pacienti s mierne až stredne ťažkými symptómami. Ide zatiaľ o neregistrovaný liek. Lekári si od neho sľubujú menší nápor na nemocnice.

Antivirotikum s obsahom účinnej látky molnupiravir bráni množeniu koronavírusu u infikovaných pacientov.

„Ide vlastne o schopnosť tohto liečiva vyvolávať mutácie v RNA štruktúre. Dokáže ich vytvárať náhodne a dokáže ich vyvolávať niekoľko. Laicky môžeme povedať, že vírus sám zmutuje až na vlastnú smrť. To znamená, že mutácií bude tak strašne veľa, že vírus prakticky zanikne v ľudskom tele,“ vysvetlila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Novým liekom by sa čoskoro mali začať liečiť prví pacienti, ale len tí, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia. Užiť by ho mali do piatich dní po tom, ako sa prejaví ich pozitivita.

Na rozdiel od monoklonálnych protilátok, ktoré sa podávajú infúziou, je v tabletách. Pacienti budú môcť tabletu užiť doma, nemusia cestovať do špecializovaných centier. Tí, ktorých zaradili do klinického skúšania, užívali štyri tablety dvakrát denne po dobu piatich dní.

„Z klinických štúdií vieme, že pacienti, ktorí začnú brať tento liek včas, majú o 30 % menšie riziko, že sa dostanú do nemocnice a omnoho menšie riziko, že tomuto ochoreniu podľahnú. Takže je to liek, ktorý môže odľahčiť našim nemocniciam,“ zdôraznil lekár Peter Sabaka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko