Na hlavný obsah

Nový Zéland pre variant omikron odsúva uvoľnenie cestovných obmedzení

V Austrálii sprísňovať nechcú.

Nový Zéland pre variant omikron odsúva uvoľnenie cestovných obmedzení
Zákazníci sedia pred kaviarňami v novozélandskom Aucklande. Foto: TASR/AP

Vláda na Novom Zélande brzdí pre variant omikron svoje plány na rušenie cestovných obmedzení, ktoré patria k najprísnejším na svete. Možnosť pricestovať do krajiny bez povinnej karantény kabinet posunul z polovice januára na koniec februára.

Zo siedmich na desať dní sa tiež predĺži karanténa, zatiaľ čo platnosť testov sa skráti, uviedla v utorok (21. 12.) agentúra Reuters. Austrália naopak pre omikron nové opatrenia zavádzať nechce.

„Niet pochýb, že toto (rozhodnutie) je pre niekoho sklamaním a mnohým rozvráti plány na dovolenku, ale je dôležité dnes stanoviť zmeny v pravidlách, aby bolo dosť času na prehodnotenie plánov (na cesty),“ uviedol novozélandský minister pre vládnu reakciu na covid Chris Hipkins.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že jej kabinet robí, čo je v jeho silách, aby sa krajina na nový variant pripravila.

Rozhodnutie Nový Zéland prijal v súvislosti so šírením variantu omikron. „Je veľa dôkazov, ktoré ukazujú, že omikron je najviac nákazlivý spomedzi variantov koronavírusu,“ uviedol minister Hipkins. Vláda dúfa, že bude možné umožniť vstup do krajiny všetkým zahraničným turistom v apríli.

Opačný smer Austrálie

Pre nový variant nechce svoje opatrenia sprísňovať Austrália. „Nevrátime sa k plošným lockdownom,“ vyhlásil austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa neho je nutné žiť ďalej spoločne s koronavírusom za použitia sedliackeho rozumu a osobnej zodpovednosti.

Kombinácia plošných uzáver a prísneho dodržiavania rozstupov a ďalších hygienických pravidiel prispela k veľmi obmedzenému šíreniu nákazy v Austrálii. Na túto krajinu, kde žije zhruba 26 miliónov ľudí, pripadá od začiatku epidémie zhruba 260 000 prípadov.

Zrušenie opatrení v Austrálii pokračovalo aj vďaka relatívne vysokej miery zaočkovanosti obyvateľstva. V Austrálii aj na Novom Zélande majú kompletné očkovanie zhruba tri štvrtiny obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet