Na hlavný obsah

Novým predsedom nemeckej CDU pravdepodobne bude Friedrich Merz

Strana hľadá po odchode Angely Merkelovej novú tvár.

Novým predsedom nemeckej CDU pravdepodobne bude Friedrich Merz
Na snímke politik CDU Friedrich Merz. Foto: TASR/AP

Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorá je najväčšou opozičnou stranou v Nemecku, si vo vnútrostraníckom referende za nového predsedu hneď v prvom kole jasne vybrala niekdajšieho šéfa frakcie konzervatívcov v Spolkovom sneme Friedricha Merza.

Oznámili to v piatok (17. 12.) členovia strany na tlačovej konferencii. Merz, ktorý nahradí terajšieho predsedu a neúspešného kancelárskeho kandidáta Armina Lascheta, musí v januári ešte potvrdiť volebný zjazd. To sa ale považuje za formalitu.

O vedenie CDU, ktorá po odchode kancelárky Angely Merkelovej hľadá novú identitu i priazeň voličov, sa popri Merzovi uchádzali zahraničnopolitický expert CDU Norbert Röttgen a niekdajší šéf úradu kancelárky Merkelovej Helge Braun.

Hlasovalo viac ako 200 000 straníkov

CDU po prvý raz v hľadaní predsedu využila vnútrostranícke hlasovanie, na ktorom sa poštou zúčastnilo 115 743 a elektronicky 132 617 straníkov, čo zodpovedalo 66,02 percentám členskej základne. Merz v hlasovaní jasne zvíťazil s 62,13 percentami hlasov, druhé kolo voľby tak strana organizovať nebude. To by sa konalo len vtedy, ak by nikto nezískal vyše päťdesiat percent hlasov.

„Neprestanem opakovať, že tu nie sme pre seba. Máme svoju úlohu aj v opozícii,“ povedal Merz v krátkom prejave, v ktorom poďakoval za zvolenie a tiež súperom. Podporu, ktorej sa mu dostalo, označil za pôsobivú a dodal, že vysoká účasť straníkov v hlasovaní je úspechom CDU. To ocenil aj generálny sekretár CDU Paul Ziemiak. „Víťazom tejto voľby sú členovia CDU,“ povedal Ziemiak. Merzovi už gratulovali jeho súperi Röttgen a Braun.

Za favorita považovali Merze prieskumy. Komentátori uvádzali, že k Merzovi sa obracajú predovšetkým tí, ktorí po ére Merkelovej a jej politickom strede žiadajú návrat ku konzervatívnejším koreňom. Merz je tiež populárny u mládežníckej organizácie CDU a tiež na východe Nemecka.

Potvrdiť ho musí zjazd

Merzovi v ceste k predsedníckej funkcii stojí ešte stranícky zjazd, od ktorého sa ale očakáva, že zvolí šéfa strany podľa výsledkov referenda. Volebný zjazd sa uskutoční 22. januára.

Merz s Röttgenom sa o vedenie CDU uchádzali už skôr, tento rok v januári na volebnom zjazde ale prehrali s Laschetom. Laschet vtedy predsedníctvo prevzal po Annegret Krampovej-Karrenbauerovej, ktorá o funkciu neusilovala.

Pred Krampovou-Karrenbauerovou bola dlhoročnou predsedníčkou CDU Merkelová, ktorá tento mesiac odišla z politiky. V septembrových parlamentných voľbách, v ktorých CDU skončila s najhorším výsledkom v dejinách spolkovej republiky, už Merkelová nekandidovala. Volebný neúspech je dôvodom, prečo Laschet dal svoju funkciu k dispozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet