Na hlavný obsah

Novým rakúskym kancelárom bude doterajší minister vnútra Karl Nehammer

Vo funkcii nahradí Alexandra Schallenberga.

Novým rakúskym kancelárom bude doterajší minister vnútra Karl Nehammer
Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: ČTK/Imago Images

Novým rakúskym kancelárom sa stane doterajší minister vnútra Karl Nehammer, uviedla v piatok (3. 12.) agentúra APA. Vo funkcii nahradí Alexandra Schallenberga, ktorý pritom bol na čele rakúskej koaličnej vlády len od októbra.

Štyridsaťdeväťročný Nehammer sa stane tiež novým predsedom ľudovcov, ktorých doteraz viedol exkancelár Sebastian Kurz. Vo vláde ľudovcov a Zelených sa očakávajú aj ďalšie zmeny.

Kaskádu zmien v najvyšších poschodiach rakúskej politiky spustil 9. októbra Kurz, keď oznámil odchod z čela vlády. Toho vyšetruje polícia pre podozrenie zúplatkárstva.

O dva dni neskôr ho vystriedal vtedajší minister zahraničia Schallenberg, ktorý však vo štvrtok (2. 12.) dal svoju funkciu k dispozícii. Reagoval tak na Kurzovo prekvapivé oznámenie, že odchádza z čela ľudovcov a úplne sa sťahuje z politiky.

Z radov rakúskych ľudovcov sa od tej chvíle ozývalo, že nový šéf ÖVP by mal stáť tiež na čele kabinetu. V piatok sa strana uzniesla na tom, že oba posty obsadí práve minister vnútra Nehammer.

V najbližších dňoch ho čaká veľa práce nielen s napravovaním pošramotenej povesti vlády, ale tiež s obsadením niektorých kľúčových postov. V prvom rade ide o funkciu ministra financií, v ktorej, ako vo štvrtok oznámil, končí Gernot Blümel.

Problémy rakúskej vlády do veľkej miery súvisia s policajným vyšetrovaním, ktorému čelí Kurz. Štátne zastupiteľstvo jeho aj niekoľko najbližších kolegov vyšetruje pre podozrenie, že v roku 2016 nechali za viac ako milión eur z peňazí daňových poplatníkov vypracovať prieskumy verejného mienenia sfalšované v Kurzov prospech. To malo zabezpečiť postup mladého politika do čela strany i vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet