Na hlavný obsah

O život prišlo 8 ľudí. Zamestnanci továrne v Kentucky žalujú zamestnávateľa

Ten im podľa nich zakázal odísť, hoci sa k továrni blížilo tornádo.

O život prišlo 8 ľudí. Zamestnanci továrne v Kentucky žalujú zamestnávateľa
Na snímke z 11. decembra 2021 záchranári prehľadávajú trosky továrne na výrobu sviečok spustošenej tornádom v meste Mayfield, americkom štáte Kentucky. Foto: TASR/AP

Zamestnanci firmy na výrobu sviečok v americkom meste Mayfield, štát Kentucky, podali žalobu na svojho zamestnávateľa, ktorý im podľa nich zakázal odísť z práce domov skôr, hoci sa k továrni blížilo ničivé tornádo. Živel si nakoniec vyžiadal životy ôsmich pracovníkov. Informovala o tom agentúra AP.

Prejav ľahostajnosti?

Žalobcovia obviňujú spoločnosť z porušovania bezpečnostných noriem na pracovisku tým, že napriek hroziacemu nebezpečenstvu nechala svojich zamestnancov v práci. Od spoločnosti Mayfield Consumer Products preto požadujú odškodné.

Hovorca spoločnosti sa najprv bránil tvrdením, že zamestnanci môžu z továrne odísť všeobecne kedykoľvek, vo štvrtok však už na telefonáty novinárov neodpovedal.

Predkladatelia v žalobe uviedli, že spoločnosť mala až tri a pol hodiny na to, aby umožnila svojim zamestnancom opustiť pracovisko predtým, ako tornádo zasiahlo továreň. Podľa žalobcov preto išlo zo strany firmy o prejav očividnej ľahostajnosti voči jej pracovníkom.

V čase, keď tornádo zasiahlo továreň, sa v nej nachádzalo vyše 100 ľudí, píše AP.

Spojené štáty sužujú katastrofy

Len v štáte Kentucky si piatkové (10. 12.) vyčíňanie tornád vyžiadalo najmenej 74 obetí a ďalších 14 ľudí zahynulo v iných štátoch. O život prišli aj niekoľkí zamestnanci skladu firmy Amazon, na ktorom sa prepadla strecha. Starosta Mayfieldu uviedol, že mesto eviduje po tornáde „najhoršie škody, aké je možné si predstaviť“.

Spojené štáty tento rok zasiahli mnohé prírodné katastrofy vrátane silných búrok, povodní či lesných požiarov. Americký prezident Joe Biden považuje ich závažnosť a čoraz častejší výskyt za následok klimatickej zmeny. Boj proti globálnemu otepľovaniu si stanovil za jednu z hlavných priorít svojej administratívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet