Na hlavný obsah

Obchodný register vymazal aj aktívne firmy. Ministerstvo im dá druhú šancu

Firmy si nesplnili povinnosť.

Obchodný register vymazal viac ako 12 000 obchodných spoločností. Nesplnili si povinnosť zmeniť základné imanie zo slovenských korún na eurá. Urobiť tak mali do vlaňajšieho 1. decembra. A tak sa stalo, že pri dlho očakávanom upratovaní obchodného registra zmizli aj aktívne, fungujúce spoločnosti. Ministerstvo spravodlivosti podnikateľom, aj napriek ich pochybeniu, podáva pomocnú ruku.

Predseda Združenia účtovníkov Slovenska Martin Tužinský vysvetľuje, že firmy, často s obratom niekoľko desiatok miliónov eur, prestali zo dňa na deň existovať.

Dodáva však, že si za to môžu samy. Oficiálny termín na zmenu meny základného imania bol 1. december 2020. K dobru mali aj takmer celý tento rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problém vznikol aj zamestnancom. Vo vymazaných firmách pracovať nemôžu.

„Ak sú to spoločnosti fungujúce, tak im napriek všetkému umožníme aby obnovené boli. My im ten priestor dáme do konca januára. Musia si splniť povinnosti. Potrebujeme k tomu zmenu zákona. Navrhla som skrátený legislatívny proces,“ reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Na výzvu ministerstva spravodlivosti, aby sa prihlásili vymazané firmy ktoré sú naďalej aktívne, zareagovalo 150 spoločností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko