Na hlavný obsah

Obľúbené sú na Silvestra, ale aj pri oslavách. Aj na Slovensku vyrábajú kvalitné šumivé vína

Je tu aj najstarší závod na výrobu sektov v Európe.

Iskria v ústach a jemne pichajú na jazyku. Šumivé vína si aj na Slovensku získavajú čoraz väčšiu obľubu, a to najmä počas osláv a sviatkov. Hoci ich pôvod je v zahraničí, najstarší závod na výrobu sektov v Európe sídli práve u nás. Šumivé vína však patria dnes do ponuky takmer všetkých väčších vinárstiev.

Šesť miliónov fliaš sektu ročne vzíde z pásov nášho najväčšieho producenta šumivých vín v Seredi. Aby lepšie kvasilo, v pivnici mu aj vyhrávajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vyhrávajú aj vinohradom, vyhrávajú aj pri kvasení základného vína, ale zatiaľ som ešte nikdy nenašla alebo nenatrafila na to, že by sa vyhrávalo šumivému vínu,“ hovorí hlavná enologička seredského závodu Ingrid Vajcziková.

Tajomstvo je však najmä v správnom kvasení. Kým sa víno dostane do fliaš, prejde podľa druhu sektu 1 až 6 mesiacov. Plnia ho pod tlakom, aby bublinky neunikli.

„CO2 vlastne obohatilo kvasinky, ktoré sfermentovali cukor, ktorý bol do vína pridaný. Tým, že je to v uzavretej nádobe, tak CO2 sa v tom nápoji alebo v tom víne rozpustilo a spôsobuje to nádherné pichanie v ústach a krásnu penu v poháriku, keď sa šumivé víno otvorí,“ povedal výrobný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Miloš Šefčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko