Na hlavný obsah

Obnovu rodinných domov na Slovensku podporí aj Európska banka pre obnovu a rozvoj

Banky tak nebudú vyžadovať založenie rodinného domu.

Obnovu rodinných domov na Slovensku podporí aj Európska banka pre obnovu a rozvoj
Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj, uprostred výkonná riaditeľka Európskej banky pre obnovu a rozvoj pre strednú a juhovýchodnú Európu Charlotte Ruhe (videohovor) a druhý sprava generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Milan Maco. Foto: TASR

Európska banka pre obnovu a rozvoj podporí obnovu rodinných domov z Plánu obnovy a odolnosti SR. Informoval o tom v piatok (3. 12.) minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) spoločne s výkonnou riaditeľkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj pre strednú a juhovýchodnú Európu Charlotte Ruheovou, generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia Michalom Macoom a generálnou riaditeľkou sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Líviou Vašákovou.

„Záujemcovia budú zvýhodnení tým, že slovenské banky dostanú podporu vďaka Európskej banke pre obnovu a rozvoj, ktorá bude vo výške až 100 miliónov eur,“ uviedol Budaj.

Banky tak od záujemcov nebudú vyžadovať založenie rodinného domu. Podľa Budaja sa tak rozšíri počet možných záujemcov, ktorí majú z rôznych príčin už dom založený alebo ho nechcú založiť do úveru. Malo by sa tým znížiť obchodné riziko.

„Rok 2022 bude rok, keď sa rozvinie tento Plán obnovy a odolnosti aj v oblasti rodinných domov a ďalších budov,“ doplnil minister s tým, že Slovensko má veľký deficit, ktorý sa odráža aj v kvalite ovzdušia.

Prvá takáto dohoda

„Toto je dohoda, ktorá sa podpisuje na Slovensku ako prvá svojho druhu, ktorá bude priamo čerpať prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti tým, že sa zaangažujú aj komerčné banky,“ priblížila výkonná riaditeľka Európskej banky pre obnovu a rozvoj pre strednú a juhovýchodnú Európu Charlotte Ruhe.

Pre komerčné banky to bude v praxi znamenať vyššiu mieru istoty a zníženú mieru rizika, čím sa zabezpečí zníženie celkových nákladov na takéto úvery a granty.

„Čo sa týka plánu obnovy, až 2,7 miliardy z celkovej sumy 6,3 miliardy z plánu obnovy pôjde na budovy. Najväčšia investícia pôjde práve na komplexné rekonštrukcie rodinných domov – vyše 500 miliónov eur. Obnoviť budeme do konca roka 2026 môcť až 30 000 rodinných domov. Cieľom je zvýšiť komfort bývania pre obyvateľov, znížiť účty za energie, ale taktiež prispieť k vyššej kvalite životného prostredia a lepšej klíme,“ doplnila generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko