Na hlavný obsah

Ochranári odkupujú stromy na dožitie

Chcú ich chrániť pred ťažbou.

Ochranári odkupujú stromy na dožitie
Na snímke označené stromy. Foto: RTVS

Ochranári platia za to, že sa nerúbe. Aj v národných prírodných rezerváciách Tatier, ktoré sú v rukách súkromných a mestských urbárov, ochranári odkupujú stromy. Chcú ich chrániť pred ťažbou. Z ochrany prírody a lesov takto profitujú aj neštátni vlastníci.

V Národnej prírodnej rezervácii Mokriny sú stromy, ktoré majú špeciálne značky. „Sú to značky, ktoré sú za účelom označenia jednotlivých druhov stromov, ktoré boli odkúpené Štátnou ochranou prírody (ŠOP) a sú určené na dožitie,“ priblížil konateľ Lesov mesta Kežmarok Juraj Kulík.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj keď ide o biotop európskeho významu a stromy vyrástli v tatranskej rezervácii, sú majetkom spoločnosti Lesy mesta Kežmarok. V zmysle zákona o lesoch by ich súkromní vlastníci mohli vyrezať a predať drevárskym firmám na spracovanie.

„Tým, že sa vykúpili, vlastník dostal ekonomickú náhradu a ten strom má perspektívu niekoľko desiatok rokov žiť tu a produkovať všetky potrebné funkcie, ktoré má,“ dodal riaditeľ ŠOP Správy TANAP-u Pavol Majko.

Sumy, ktoré štát súkromným vlastníkom vypláca za nerúbanie, rátajú v miliónoch. „Nateraz bolo vyplatených aj z fondov ministerstva životného prostredia za celú Slovenskú republiku tri milióny eur,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Michal Kiča (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny