Na hlavný obsah

Očkovanie zamestnancov na Slovensku? Prieskum ukázal, ako ho vnímajú zamestnávatelia

Medzi zamestnávateľmi sú veľké rozdiely.

Očkovanie zamestnancov na Slovensku? Prieskum ukázal, ako ho vnímajú zamestnávatelia
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

V prístupe k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 sú medzi slovenskými zamestnávateľmi veľké rozdiely. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti ManpowerGroup, ktorý zrealizovala na vzorke 505 slovenských zamestnávateľov.

Asi 29 % zamestnávateľov na Slovensku plánuje podporovať očkovanie u svojich pracovníkov tým, že zdôrazní jeho výhody, no nebude od nich očkovanie požadovať. Ďalších deväť percent slovenských podnikov chce ponúknuť svojim zamestnancom odmenu, napríklad finančnú, a tým podporiť zaočkovanosť.

Približne 16 % zamestnávateľov v prieskume potvrdilo, že bude od všetkých svojich zamestnancov vyžadovať doklad o zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti COVID-19 a ďalších desať percent bude navyše požadovať aj tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny.

Takmer tretina (28 %) zamestnávateľov neplánuje zaviesť pevnú politiku očkovania zamestnancov a toto rozhodnutie prenecháva na jednotlivcoch.

Ako je to vo svete?

Spoločnosť vykonáva prieskum aj v iných krajinách sveta. Z globálneho pohľadu vyžaduje a/alebo podporuje očkovanie svojich zamestnancov až 82 % zamestnávateľov. Zhruba 15 % firiem nemá v tomto smere žiadne plány.

V regióne EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) vyžaduje očkovanie od svojich zamestnancov 53 % firiem a 38 % firiem očkovanie podporuje. Z globálneho pohľadu budú podľa spoločnosti svojich zamestnancov v očkovaní podporovať skôr veľké podniky, tieto v niektorých prípadoch plánujú ponúkať aj odmeny.

Stredné podniky budú očkovanie skôr vyžadovať než len podporovať. Malé podniky a mikropodniky toto rozhodnutie zrejme ponechajú na zamestnancoch.

„Zaujímavé je zistenie, že zamestnávatelia, ktorí očakávajú viac práce na diaľku, budú s väčšou pravdepodobnosťou očkovanie vyžadovať,“ poznamenala spoločnosť. Práve home office je ďalším aspektom pandemickej doby. Prieskum ukázal, že zamestnávatelia po celom svete prechádzajú na hybridné modely práce, ktoré sú kombináciou práce z kancelárie a z domu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko