Na hlavný obsah

Od januára začne Slovensko zálohovať plastové fľaše

Systém má priniesť čistejšie životné prostredie.

Od januára budúceho roka Slovensko začne zálohovať plastové PET fľaše aj plechovky. Ich zálohová cena je 15 centov. Do obchodov sa musia vracať nepoškodené. Systém už úspešne funguje v desiatke európskych krajín. Prínos vidia aj spracovatelia plastov.

V súčasnosti sa na Slovensku dostane na trh viac ako miliarda obalov, z ktorých sa vyzbiera približne 60 percent. Zefektívniť recykláciu má zálohovanie nápojových obalov.

Európska komisia chce do roku 2025 v členských štátoch zaviesť povinný zber plastových fliaš a plechoviek na úrovni 90 percent. U nás sa zákon o zálohovaní začne uplatňovať od prvého januára 2022.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na pulty postupne pribudnú plastové fľaše a plechovky so symbolom „Z“ ako „zálohované“, za ktoré Slováci zaplatia pri nákupe 15 centov. Za rovnakú sumu ich vrátia do tzv. zálohomatov.

„Fľaše musia byť nestlačené, nepokrčené, nepoškodené a etiketa musí byť na mieste, aby ten stroj vedel rozoznať aj tvar fľaše,“ vysvetlil manažér marketingu maloobchodných predajní Terno a Kraj Marek Koštrna.

Spustenie, financovanie aj priebeh procesu zálohovania má z poverenia ministerstva životného prostredia na starosti správca zálohového systému, ktorý má zabezpečiť vyše 2 000 odberných miest.

„Je tam približne 1 000 odberných miest potravín, ktoré odoberajú povinne a potom 1 000 menších predajní, ktoré majú možnosť zapojiť sa do zálohového systému dobrovoľne,“ uviedla zástupkyňa spoločnosti Správca záloh Lucia Morvai.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko