Na hlavný obsah

Odborníci odporúčajú, ako prežiť pokojné Vianoce a chrániť sa pred omikronom

Odporúčania pripravilo konzílium odborníkov a iniciatíva Veda pomáha.

Odborníci odporúčajú, ako prežiť pokojné Vianoce a chrániť sa pred omikronom
Na snímke osvetlený vianočný strom v Piešťanoch. Foto: TASR

Konzílium odborníkov spoločne s iniciatívou Veda pomáha – COVID-19 prinášajú sedem odporúčaní pre občanov, aby prežili pokojné Vianoce a zvládli situáciu okolo variantu omikron.

Uviedli to v spoločnom stanovisku, v ktorom zároveň upozorňujú, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa môžeme infikovať takmer všetci vrátane tých, ktorí sú očkovaní a tých, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali. Odborníci a vedci varujú, že tomu už nedokážeme zabrániť. Podľa ich slov je však v našich silách výrazne zmierniť následky odporúčanými krokmi.

Ochrana pred nákazou a ťažkým priebehom

V prvom bode ostáva spoľahlivou ochranou pred COVID-19 očkovanie, a to napriek tomu, že pri variante omikron nedokáže dostatočne chrániť pred nakazením sa. Vedecké štúdie však potvrdzujú, že vakcína aj naďalej predstavuje najlepšiu ochranu pred vážnym priebehom ochorenia, najmä po zaočkovaní tromi dávkami.

V druhom bode je podstatný respirátor. „Počas najbližšej pandemickej vlny bude ťažké dlhodobo sa pred infekciou ochrániť. Každý z nás ale môže urobiť niečo preto, aby znížil svoje riziko ťažkého priebehu ochorenia a zároveň aj nakazenia ostatných. Vďaka dobre nasadenému respirátoru môžeme výrazne znížiť vírusovú nálož, ktorej sme vystavení pri stretnutí s infikovanou osobou,” vysvetlili vedci.

Minimalizovanie rizika pri stretnutiach

Ďalším spôsobom, ako sa chrániť, je zachovať malé skupiny. Konkrétne konzílium s iniciatívou odporúčajú, aby sa ľudia počas vianočných sviatkov a počas stúpania pandemickej vlny stretávali bez rúška alebo respirátora len so skupinou ľudí do šesť osôb.

Pri kontaktoch v interiéri mimo túto skupinu odporúčajú používať respirátor. Veľmi užitočnou ochranou môžu byť aj testy, i keď nebránia prenosu infekcie.

„Po úzkom kontakte s nakazenou osobou odporúčame obmedziť čo najviac svoje kontakty a urobiť si domáci test aspoň každý druhý deň v priebehu jedného týždňa bez ohľadu na to, či ste zaočkovaní alebo nie. Takisto odporúčame urobiť si opakovane test počas troch až štyroch dní pred stretnutím s blízkymi,” odporúčajú odborníci.

Radia tiež, aby Slováci svoje sviatočné návštevy zo zahraničia požiadali o to, aby sa dali pred príchodom na Slovensko zaočkovať treťou dávkou. Ak prichádzajú z oblastí vysokého výskytu variantu omikron, mali by ľudia zároveň zvážiť, či je návšteva nevyhnutná.

„Poprosme návštevníkov, aby sa dali otestovať tesne pred cestou na Slovensko, a to aj vtedy, ak sú kompletne zaočkovaní. Po príchode na Slovensko by sa mali pravidelne testovať aspoň samotestom minimálne každé dva dni v priebehu jedného týždňa,” doplnili vedci.

Ďalšou formou ochrany je podľa ich slov udržiavanie imunity na čo najlepšej úrovni. Ideálne je chodiť von, športovať a dbať na správnu životosprávu a vyváženú stravu. Počas sviatkov by sa tiež ľudia mali venovať činnostiam, ktoré im robia radosť, vyhnúť sa stresu a ideálne aj sociálnym sieťam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko