Na hlavný obsah

Odborníci odporučili predĺžiť lockdown, navrhli režim OTP aj vo vlakoch a autobusoch

Apelujú na zníženie mobility.

Odborníci odporučili predĺžiť lockdown, navrhli režim OTP aj vo vlakoch a autobusoch
Ilustračná snímka - ľudia stojaci pred autobusom. Foto: RTVS

Konzílium odborníkov odporúča vláde predĺžiť lockdown o ďalších 7 dní, teda do 16. decembra 2021. Zároveň odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home-officu. Informovala o tom v nedeľu (5. 12.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Zníženie mobility je podľa konzília najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19.

„Epidemická situácia sa na Slovensku 10 dní od zavedenia lockdownu viditeľne nezlepšila. Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10 000 pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 osciluje okolo úrovne 3 400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38%,“ konkretizovalo ministerstvo zdravotníctva.

Ako v piatok pripomenul premiér Eduard Heger (OĽANO), práve zlepšenie situácie s poklesom nových prípadov bolo podmienkou pre postupné uvoľňovanie opatrení pre osoby, ktoré sú plne zaočkované proti covidu alebo toto ochorenie prekonali za ostatných 180 dní.

V ďalších štatistikách rezort uviedol, že nemocnice príjmu denne 375 pacientov s covidom, čo je o 25 pacientov viac, než bol denný priemer pred týždňom.

Výrazne už rastú príjmy pacientov aj do nemocníc v Trenčianskom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V novembri prijali do nemocníc 10 300 pacientov, z toho až 8 400 nezaočkovaných.

„Dobrou správou je, že rastie záujem o prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V 46. týždni ich bolo podaných viac ako 50 000, tretiu dávku dostalo ďalších 95 000 ľudí (spolu už 478 945 osôb). Zaočkovanosť dospelej populácie aspoň prvou dávkou vakcíny už dosiahla 58%,“ dodala Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko