Na hlavný obsah

Ohňostroje sú v národných parkoch zakázané. Hrozia vysoké pokuty

Pre zvieratá môžu byť aj smrteľné.

Ohňostroje a petardy môžu byť pre zvieratá aj smrteľné. Ochranári a strážcovia prírody opäť vyzývajú návštevníkov národných parkov, aby v nich zábavnú pyrotechniku neodpaľovali. Je to prísne zakázané. Za porušenie pravidiel hrozia vysoké pokuty.

Petardy a ohňostroje sú pre divo žijúce zvieratá extrémne stresujúce. Majú veľmi citlivý sluch a ich náhle vyrušenie uprostred spánku môže skončiť fatálne.

,,To znamená, že zviera môže vraziť do prekážky, niektoré budú vyplašené zo svojich úkrytov, budú ľahká korisť pre predátorov. Takisto stresové hormóny neprospievajú ich zdravotnému stavu,“ vysvetľuje zoologička Erika Feriancová zo Správy Tatranského národného parku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odpaľovanie ohňostroja je pritom zakázané nielen vo vlastnom území národného parku ale aj v jeho ochrannom pásme.

Napriek zákazom a každoročným varovaniam ochranárov, ľudia zákon často porušujú. V Nízkych Tatrách sú najproblémovejším miestom Donovaly, vo Vysokých Tatranská Lomnica, ale aj ďalšie osady v podhorí. Pyrotechniku prevažne púšťajú pri súkromných chatách a hoteloch.

Pokuty za odpálenie ohňostroja v národnom parku sa pritom môžu vyšplhať nad tri tisíc eur. V prípade právnickej osoby, až nad deväť tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko