Na hlavný obsah

OSN obvinila Taliban z mimosúdnych popráv 72 ľudí

Išlo najmä o príslušníkov bývalých afganských bezpečnostných síl.

OSN obvinila Taliban z mimosúdnych popráv 72 ľudí
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu. Foto: TASR/AP

Afganské hnutie Taliban od svojho augustového nástupu k moci zabilo pri mimosúdnych popravách najmenej 72 príslušníkov bývalých afganských bezpečnostných síl a ďalších ľudí spojených s bývalou afganskou vládou.

Podľa agentúry AFP to v utorok (14. 12.) uviedla zástupkyňa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Nada Našífová.

„Od augusta do novembra sme získali dôveryhodné obvinenia z viac ako stovky popráv niekdajších príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek a ďalších osôb spojených s niekdajšou vládou, z ktorých najmenej 72 je pripisovaných Talibanu,“ vyhlásila Našífová.

„Som zdesená neustálymi správami o mimosúdnych popravách po celej krajine, napriek tomu, že Taliban po 15. auguste vyhlásil všeobecnú amnestiu,“ uviedla Našífová, podľa ktorej boli v mnohých prípadoch telá zabitých vystavené na verejnosti. „To zvýšilo strach u veľkej časti obyvateľov,“ povedala.

„V provincii Nangarhár bolo navyše spáchaných najmenej 50 mimosúdnych popráv ľudí, ktorí podľa všetkého patrili k afganskej odnoži teroristickej organizácie Islamský štát,“ dodala Našífová.

Medzinárodné organizácie pre ľudské práva ako Human Rights Watch už skôr uviedli, že od nástupu Talibanu k moci boli v Afganistane zavraždené alebo bez stopy zmizli desiatky členov bývalých afganských bezpečnostných síl. Znepokojenie vyjadrili Spojené štáty i ďalšie západné krajiny.

Taliban spomínané obvinenia odmietol. „Niektorí členovia bývalých afganských bezpečnostných síl boli zabití, stalo sa tak ale z dôvodu osobných sporov či nepriateľstva,“ povedal podľa AFP hovorca ministerstva vnútra v súčasnej vláde vedenej Talibanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet