Na hlavný obsah

OSN uľahčí Afgancom prístup k humanitárnej pomoci

Hnutie Taliban označilo rezolúciu za dobrý krok.

OSN uľahčí Afgancom prístup k humanitárnej pomoci
Americký vojak poskytuje vodu afganskej rodine počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR

Bezpečnostná rada OSN v stredu (22. 12.) jednohlasne schválila rezolúciu predloženú Spojenými štátmi, ktorá Afgancom uľahčí prístup k humanitárnej pomoci a zároveň nebude predstavovať porušenie sankcií proti vládnemu hnutiu Taliban. Informovala o tom agentúra AFP.

Humanitárna pomoc bude na základe tejto rezolúcie do Afganistanu môcť prúdiť jeden rok bez toho, aby došlo k porušeniu medzinárodných sankcií voči militantnému hnutiu Taliban, ktoré sa v polovici augusta opätovne dostalo k moci.

Sankcie OSN sú dôležitým nástrojom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že „sankcie OSN sú dôležitým nástrojom“ v reakcii na hrozby a porušovanie ľudských práv. Medzinárodné spoločenstvo sa však podľa jeho slov musí ubezpečiť, že sankcie nebudú prekážať dodávkam humanitárnej pomoci, ktorú v Afganistane nevyhnutne potrebujú.

Samotné hnutie Taliban podľa AFP prijatie tejto rezolúcie označilo za „dobrý krok“.

„Oceňujeme to, pretože to môže pomôcť hospodárskej situácii Afganistanu,“ povedal hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Zároveň vyjadril presvedčenie, že medzinárodné spoločenstvo takisto „zrýchli“ uvoľňovanie hospodárskych a finančných sankcií zavedených voči spoločnostiam prepojených s Talibanom.

Hnutie sa v Afganistane dostalo k moci 15. augusta. Medzinárodné spoločenstvo režim Talibanu neuznáva. Zablokovalo prístup Talibanu k miliardám dolárov v rámci rozvojovej pomoci, ako aj k miliardám dolárov aktív afganskej centrálnej banky, ktoré sú uložené v zahraničí, prevažne v USA.

Pozorovatelia však upozorňujú, že milióny obyvateľov Afganistanu majú problémy v dôsledku potravinovej krízy a krízy v oblasti palív i finančnej hotovosti, píše AFP.

OSN chce Talibanu vyplatiť milióny dolárov

OSN navrhuje tiež v budúcom roku vyplatiť takmer šesť miliónov dolárov afganskému radikálnemu hnutiu Taliban, aby mohlo patrične zabezpečiť ochranu zamestnancov a budov svetovej organizácie v Afganistane.

Väčšina peňazí zrejme pôjde na podporu platov a stravné niekdajších bojovníkov Talibanu, ktorí teraz pracujú pre afganské ministerstvo vnútra. Informovala o tom agentúra Reuters.

„OSN má ako zamestnávateľ povinnosť posilniť kapacitu hostiteľských štátov, ak zamestnanci OSN pracujú v nebezpečných oblastiach,“ odpovedal v e-maile hovorca OSN Farhan Haq na otázku agentúry Reuters ohľadom navrhovaných platieb pre Taliban.

Navrhovaný finančný príspevok má zvýšiť schopnosť Talibanu ochrániť asi 3 500 zamestnancov OSN v afganskej metropole Kábul a v desiatich regionálnych kanceláriách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet