Na hlavný obsah

Otázka jadrovej energie rozdeľuje lídrov Európskej únie

Dohoda nevznikla ani po samite.

Štvrtkový (17. 12.) samit lídrov členských krajín Európskej únie sa skončil bez dohody na energiách. Problémom boli emisné povolenky a zaradenie jadrovej energie medzi takzvané zelené investície. Napriek tomu Európska komisia prisľúbila, že v nasledujúcich dňoch tak plánuje urobiť.

Rokovania o energiách na samite boli náročné a dohoda o nich nevznikla ani potom, ako sa lídri k téme opätovne vrátili. Otázka, čím budú môcť členské krajiny nahradiť energie, ktoré teraz vyrábajú z uhlia, tak zostáva naďalej otvorená.

Niektoré štáty, vrátane Slovenska chceli, aby sa do záverov samitu dostala zmienka o podpore jadrovej energetiky. Časť krajín, na čele s Rakúskom, bola kategoricky proti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najviditeľnejšie rozdiely pri pohľade na energetiku symbolizuje francúzsko-nemecký motor EÚ. Kým Paríž vidí budúcnosť v rozvoji jadrových elektrární, Berlín ich zatvára a chce sa orientovať na plyn.

„Máme rozdielne modely výroby elektrickej energie, a preto je normálne, že nesledujeme rovnaké ciele. Aby sme uspeli, treba nájsť taxonómiu, ktorá bude v súlade s plánmi na znižovanie emisii uhlíka. Rokovali sme o tom a aj v nasledujúcich dňoch budeme hľadať dobrý francúzsko-nemecký kompromis. Ten však nie je podmienkou pre prijatie delegovaného aktu, ktorý pripravuje Komisia,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Aj podľa predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) bola diskusia o energiách mimoriadne náročná. Štáty sa pokúsia dospieť ku kompromisu na ďalšom samite. Nemalo by to však mať vplyv na avizované kroky EK.

„Európska komisia nás ubezpečila, že do konca roka spustí celú procedúru k druhému delegovanému aktu, ktorý sa týka vlastne tej taxonómie ohľadom jadra a plynu a to potom bude bežať v priebehu roka a predpokladáme, že v druhej polovici roka by to potom malo byť už schválené,“ uviedol Heger.

Očakáva sa, že bez ohľadu na závery samitu, Komisia na budúci týždeň podporí rozvoj jadrovej energetiky, aj plynárenstva. Znamenalo by to, že obe by mohli byť označené, ako zelené investície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet