Na hlavný obsah

Oxfordská univerzita a AstraZeneca vyvíjajú vakcínu špeciálne proti omikronu

Rovnaké kroky plánuje aj Moderna.

Oxfordská univerzita a AstraZeneca vyvíjajú vakcínu špeciálne proti omikronu
Na snímke zdravotná sestra naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu proti covidu. Foto: TASR/AP

Oxfordská univerzita spoločne s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca začali pracovať na vakcíne zameranej na ochranu pred koronavírusovým variantom omikron.

Informoval o tom v utorok (21. 12.) denník Financial Times s odvolaním sa na šéfa výskumného tímu z Oxfordskej univerzity Sandyho Douglasa. Vedci podľa neho podnikli predbežné kroky na výrobu upraveného očkovacieho preparátu pre prípad, že by bol potrebný.

„Vakcíny (fungujúce) na báze adenovírusov by sa v zásade mohli použiť na reakciu na akýkoľvek nový variant rýchlejšie, ako si niektorí predtým uvedomovali. (Majú) skutočne dôležité výhody najmä tam, kde sú najväčšie potreby a logistické problémy, „ uviedol Douglas denníku. Firma AstraZeneca neskôr agentúre Reuters informáciu potvrdila.

Vakcína od AstraZenecy

V prípade očkovacej látky, ktorú vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ide o vakcínu, ktorá je vyrobená na základe vírusu, ktorý spôsobuje nachladnutie u šimpanzov. Podáva sa v dvoch dávkach, medzi aplikáciami by mal byť rozstup 28 dní. Skladuje sa pri teplotách dva až osem stupňov Celzia.

Táto vakcína sa široko používalo v Spojenom kráľovstve a v Európskej únii zo začiatku tohto roka, potom sa však objavil vzácny vedľajší účinok zahŕňajúci krvné zrazeniny a niektoré krajiny jej používanie obmedzili, pripomenul Financial Times.

Výrobcovia podľa neho doteraz dodali do celého sveta vyše dve miliardy dávok tohto preparátu, väčšinou do chudobnejších krajín.

Moderna a omikron

Európska lieková agentúra (EMA) v utorok uviedla, že stále nie je jasné, či bude potrebné upraviť doterajšie vakcíny proti covidu tak, aby boli účinné aj proti nákazlivejšiemu variantu omikron.

Americká farmaceutická firma Moderna v pondelok (20. 12.) oznámila na základe predbežných laboratórnych testov, že posilňujúca dávka jej covidovej vakcíny je dostatočne účinná proti variantu omikron.

Pripustila však, že klasický dvojdávkový očkovací program poskytuje proti omikronu nízku ochranu. Napriek uspokojivým výsledkom pri tretej dávke plánuje Moderna vyvinúť osobitnú očkovaciu látku určenú na ochranu pred omikronom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet