Na hlavný obsah

Pandémia covidu prehĺbila chudobu vo svete

Ohrozené sú stovky miliónov detí z rozvojových krajín.

Pandémia vytlačila asi pol miliardy ľudí na celom svete za hranicu chudoby. Svetová zdravotnícka organizácia a Svetová banka hovoria o najhoršej ekonomickej kríze od roku 1930. Ako dodávajú, môžu za to najmä vysoké náklady na zdravotnú starostlivosť v boji proti pandémii.

Najviac trpia krajiny, kde sa koronavírus mieša s prírodnými katastrofami a vojenskými konfliktmi. Výsledkom tohto trpkého koktejlu je hladomor vo viacerých afrických krajinách, v Indii, na Haiti, Madagaskare či na Blízkom východe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pandémia je podľa neziskových organizácií krokom späť v snahe zlepšiť život detí v rozvojových krajinách. Covid uvrhol do chudoby viac ako 100 miliónov z nich.

„Počet detí, ktoré sú hladné a nechodia do školy, rastie. Zároveň majú ťažší prístup k zdravotnej starostlivosti, vakcínam, dostatku jedla, pitnej vody a základným potrebám. Dlhotrvajúce konflikty tiež posilňujú detskú prácu a zneužívanie detí,“ povedala riaditeľka UNICEF Henrietta Foreová.

Za chudobou pre pandémiu nemusíme chodiť na druhý koniec sveta. Ako ukazuje najnovšia štúdia univerzity v rakúskom Innsbrucku, v alpskej krajine trpia krízou najmä slobodné matky, ich deti a ženy bez strechy nad hlavou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet