Na hlavný obsah

Pandemická PN zanikla, ľudia majú nárok už len na štandardné nemocenské

Platí ho zamestnávateľ.

Pandemická PN tento týždeň zanikla. Pri karanténe či pozitívnom teste na covid majú ľudia nárok už len na štandard. Rovnako ako pri ostatných chorobách.

Ľudia, ktorým lekár vypísal pandemickú práceneschopnosť ešte v novembri, budú mať nárok na špeciálne nemocenské do skončenia svojej PN.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vlani vyplatila Sociálna poisťovňa vyše 234 000 pandemických PN. V tomto roku do konca septembra ich bolo už takmer 615 000. Na návrh konzília odborníkov však vláda zrušila pandemickú PN. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým od začiatku nesúhlasil.

„Väčšina vlády aj parlamentu sa rozhodla takto, tak ja som nútený to rešpektovať, a preto platí PN v takom režime, ako je teraz od 1. decembra zavedená,“ uviedol.

Kým pandemickú PN platil štát, štandardné nemocenské platia prvých desať dní zamestnávatelia. Krajniak upozorňuje, že niektoré firmy žiadali vládu, aby tieto PN zrušila. Boli presvedčení, že časť zamestnancov ich zneužíva.

Po novom je v prípade PN z dôvodu karantény potvrdenej lekárom na diaľku dôležité, aby ľudia nezabúdali zaslať elektronickú žiadosť o dávku. K dispozícii je na portáli eFormulárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika