Na hlavný obsah

Pandemickú OČR využíva stále viac rodičov, jej výška sa zatiaľ meniť nebude

Rodičia tvrdia, že 55 % z príjmu im nestačí.

Pandemickú OČR využíva stále viac rodičov, jej výška sa zatiaľ meniť nebude
Na snímke deti s rúškami počas vyučovania. Foto: TASR

Takzvanú pandemickú OČR kvôli postupnému zatváraniu škôl využívajú rodičia aj naďalej. Sociálna poisťovňa tento typ ošetrovného vypláca tým, ktorí sú nutení byť s dieťaťom doma a nemôžu pracovať.

Túto dávku nie je možné poberať vtedy, ak sa rodič rozhodne, že dieťa nepôjde do materskej alebo základnej školy iba pre obavy z covidu-19. Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Pandemická OČR má podľa vlády nahradiť príjem v čase, keď rodič musí počas karantény či zatvorenia školy zostať s dieťaťom doma.

„Výnimky tvoria prípady, ak je škola aj počas obdobia školských prázdnin uzatvorená hygienikom na presne určený čas. Počas školských prázdnin majú nárok na pandemické ošetrovné aj poistenci ak ošetrujú choré dieťa do 16 rokov alebo ak má dieťa do 11 rokov nariadenú karanténu,“ spresnila hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Nateraz je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) zatvorených viac ako 2 800 tried od materských po stredné školy a vyše 870 škôl zatvorili úplne alebo len jeden stupeň.

Výška pandemickej OČR nie je dostatočná

Niektorým rodičom neumožňuje povaha práce využívať takzvaný „home office“, a preto by mali za obdobie, keď sú s dieťaťom doma, dostať adekvátnu finančnú kompenzáciu. Tvrdí to predseda občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.

„Veľa rodičov si nemôže dovoliť výpadky príjmov. Ak majú ostať doma, potrebujú, aby pandemická OČR bola v takej výške ako ich bežný čistý príjem,“ dodáva Stuška.

„Zatiaľ neplánujeme zvýšenie pandemickej OČR. Plánujeme ju zatiaľ ponechať v takej úrovni ako je dnes,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Výška pandemickej OČR zostáva teda rovnaká, a to na úrovni 55 % denného vymeriavacieho základu. Do októbra vyplatila Sociálna poisťovňa takmer 242 000 pandemických dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko