Na hlavný obsah

Pápež: Dialóg je jediným riešením všetkých kríz

K rozhovorom vyzval v posolstve Mestu a svetu.

Pápež: Dialóg je jediným riešením všetkých kríz
Pápež František udeľuje tradičné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi). Foto: TASR/AP

Pápež František v tradičnom vianočnom posolstve Mestu a svetu (Urbi et orbi) v sobotu (25. 12.) vyzval na svornosť a dialóg, ktorý je podľa neho jediným prostriedkom, ako vyriešiť konflikty od rodinných až po tie vojnové. V súčasnej dobe pandémie koronavírusu je zvlášť dôležité, aby sme sa neuzatvárali do seba a nesnažili sa veci zvládnuť na vlastnú päsť, vyhlásil pápež.

„Naša schopnosť udržiavať sociálne vzťahy prechádza v čase pandémie tvrdými skúškami, rastie tendencia stiahnuť sa do seba, nestretávať sa s ostatnými a nerobiť veci spoločne,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi v posolstve prenesenom z balkóna Svätopeterskej baziliky.

„Aj na medzinárodnej úrovni existuje riziko vyhýbania sa dialógu, hoci len ten môže viesť k dlhodobému riešeniu konfliktov,“ podotkol pápež a pripomenul pritom utrpenie ľudí v konfliktných oblastiach, ako je Sýria, Jemen, Palestína, Afganistan, Barma, Sudán či Južný Sudán.

Pápež tiež požiadal Boha, aby „zabránil novému prepuknutiu dlhodobého konfliktu“ na Ukrajine, ktorá nedávno obvinila Rusko z rozmiestnenia desiatok tisíc ruských vojakov v blízkosti ukrajinskej hranice v súvislosti s možným plánom rozsiahlej invázie. Moskva takéto plány poprela.

„Sme naďalej svedkami veľkého množstva vojen, kríz a nezhôd. Zdá sa, akoby nikdy nemali skončiť, a my už ich takmer nevnímame. Tak sme si na nich zvykli, že tieto obrovské tragédie prechádzame mlčaním,“ vyhlásil pápež pred nezvyčajne malým zástupom ľudí na Svätopeterskom námestí, kam podľa agentúry Reuters kvôli opatreniam spojeným s šírením koronavírusu a pre dážď a vietor prišli len stovky veriacich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet