Na hlavný obsah

Pápež na Lesbose: Stredozemné more sa stalo cintorínom bez náhrobkov

Ostrov navštívil už v roku 2016.

Pápež na Lesbose: Stredozemné more sa stalo cintorínom bez náhrobkov
Pápež František na gréckom ostrove Lesbos spolu s deťmi - migrantmi. Foto: SITA/AP

Pápež František sa v nedeľu (5. 12.) po piatich rokoch vrátil na grécky ostrov Lesbos. V tamojšom utečeneckom tábore sa stretol s migrantmi a ponúkol im útechu. Vo svojom prejave opäť skritizoval ľahostajnosť a sebeckosť Európy, ktorá podľa neho „odsudzuje k smrti tých, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti“, uviedla agentúra AP.

„Stredozemné more, ktoré po tisícročia zbližovalo rôzne národy a vzdialené krajiny, sa teraz stalo cintorínom bez náhrobkov. Nedovoľme, aby sa naše more – mare nostrum – premenilo na prázdne more smrti – mare mortuum,“ vyhlásil pápež. „Prosím, zastavme toto ničenie civilizácie,“ dodal.

Po tábore, kde migranti žijú v bielych obytných kontajneroch OSN, sa František prechádzal bez rúška, miestne deti hladil po hlavách a ochotne pózoval pre fotografie.

„Prišiel som, aby som videl vaše tváre a pozrel sa vám do očí. Oči plné strachu a očakávaní, oči, ktoré videli násilie a chudobu, oči zmáčané množstvom sĺz,“ povedal smerom k prítomným migrantom. V tábore žije asi 2 200 žiadateľov o azyl vo veľmi ťažkých podmienkach.

Jedným z tých, ktorých pozvali do blízkosti pápeža, bol aj Christian Tango Mukaya – otec troch detí z Konga, ktorý sa počas cesty do Európy oddelil od svojej ženy a teraz ju nemôže nájsť. Dúfal preto, že jeho zviditeľnenie po boku Františka by mohlo pomôcť celú rodinu opäť spojiť.

„Dúfame, že raz budeme zase všetci spolu,“ uviedol ešte pred pápežovým príchodom. „A dúfame tiež, že nám príchod pápeža pomôže priniesť zmenu. Pokiaľ ide o podmienky, v ktorých žijeme, chceli by sme lepší život. Trpíme tu, je zima, nemáme kúrenie. Chceli by sme poprosiť pápeža, aby nám pomohol,“ dodal Mukaya.

Ostrov Lesbos navštívil pontifex už v roku 2016, prešiel si vtedy nechvalne preslávený utečenecký tábor Moria, stretol sa so stovkami utečencov a s niektorými aj obedoval. Zároveň so sebou odviezol do Ríma tri sýrske moslimské rodiny, spolu 12 ľudí, z toho šesť detí.

V rokoch 2015 a 2016 dorazilo z Turecka do Grécka viac ako milión migrantov – väčšinou utekajúcich pre vojnové konflikty v Iraku a Sýrii. Práve Lesbos bol vtedy najvyťaženejším miestom, kde sa hromadili žiadatelia o azyl. Preplnený a absolútne nevyhovujúci utečenecký tábor Moria zničil v minulom roku požiar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet