Na hlavný obsah

Pápež sa vyjadril k napätiu medzi Ruskom a Západom, vyzval na dialóg

Zbrane nie sú cestou, tvrdí.

Pápež sa vyjadril k napätiu medzi Ruskom a Západom, vyzval na dialóg
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v nedeľu (12. 12.) po prvý raz verejne vyjadril k napätým vzťahom medzi Západom a Ruskom v súvislosti s hromadením vojsk na ukrajinskej hranici a vyzval na seriózny medzinárodný dialóg s cieľom zmierniť napätie a zabrániť rozpútaniu ozbrojeného konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež uviedol, že sa modlí za „drahú Ukrajinu, za všetky jej kostoly a náboženské komunity a za všetkých jej obyvateľov, aby sa napätá situácia vyriešila cestou medzinárodného dialógu a nie zbraňami“.

Konflikt na Ukrajine

„Zbrane nie sú cestou, po ktorej sa treba vydať. Nech tieto Vianoce prinesú Ukrajine mier,“ povedal pápež pred tisíckami veriacich na Námestí svätého Petra vo Vatikáne počas tradičnej nedeľňajšej modlitby Anjel Pána.

Ukrajina obviňuje Rusko, že na jej hranice presunulo až 100 000 vojakov, čo má byť znakom príprav na prípadnú rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Rusko popiera, že by plánovalo útok a Kyjev a Spojené štáty viní z destabilizačného konania.

Moskva tiež tvrdí, že toto nasadenie jej vojakov je obranným manévrom proti možnému ďalšiemu priblíženiu Ukrajiny – niekdajšej sovietskej republiky – smerom k NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet