Na hlavný obsah

Parlament posunul 500-eurové poukazy pre zaočkovaných dôchodcov do 1. čítania

Návrh Igora Matoviča prešiel o jediný hlas.

Parlament posunul 500-eurové poukazy pre zaočkovaných dôchodcov do 1. čítania
Na ilustračnej snímke parlamentná schôdza. Foto: TASR

Päťstoeurové poukazy pre zaočkovaných seniorov, ktoré presadzuje minister financií Igor Matovič (OĽANO), bude parlament schvaľovať v zrýchlenom režime. Prvé zo série kľúčových hlasovaní ukázalo, že nápad Igora Matoviča má v pléne podporu.

A to napriek tomu, že proti je koaličná SaS aj opozícia. V snemovni však pri úvodnom hlasovaní nesedeli všetci kritici motivačných poukazov, čo ešte môže v konečnom dôsledku výrazne zamiešať kartami. Za hlasovalo 72 zo 143 prítomných. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Po emotívnej debate parlament rozhodol, že tieto bonusy bude schvaľovať v expresnom režime. Minister financií pri presviedčaní poslancov okrem iného vyrukoval s mutáciou omikron, ktorá sa podľa neho na Slovensko valí a bude znamenať katastrofu, ak nič nespravia.

„Starí ľudia na Slovensku, ktorí sa sami brániť nevedia, volajú o pomoc ako smädní na púšti, a keď vy sa rozhodnete ich nevypočuť, keď vy sa rozhodnete hodiť dôchodcov cez palubu, bude to len a len vaše svedomie,“ povedal Matovič.

Proti sú SaS i opozícia

Proti poukazom sa postavila nielen SaS, ktorá pôvodne súhlasila s ich maximálnou hodnotou 150 eur, ale aj opozícia. Podľa nezaradeného poslanca Erika Tomáša z mimoparlamentného Hlasu-SD, dôchodcovia sami najlepšie vedia, na čo tieto peniaze minúť. Ak sa má preto rozdávať pol miliardy eur, nech sa rozdajú peniaze plošne všetkým, očkovaným aj neočkovaným.

„Dôchodcovia nepotrebujú žiadne poukazy, oni sa naozaj v tejto dobe nechcú ísť lyžovať, nechcú ísť do drahej reštaurácie, nepotrebujú sa kĺzať na toboganoch, oni potrebujú reálne cash – peniaze,“ uviedol Tomáš.

Minister financií ešte vo štvrtok (2. 12.) prišiel s návrhom, aby presvedčil časť poslancov, že k 500-eurovým poukazom pre zaočkovaných, pribalí ďalších 100 eur pre všetkých seniorov, aj tých nezaočkovaných. Tieto peniaze by mohli použiť na zaplatenie účtov za energie. Opäť poslanec Tomáš navrhuje, aby sa tieto návrhy rozdelili a nešli v jednom balíku.

„Rozdeľte to, dajte hlasovať o 100 eurách hneď. Sto eur pre dôchodcov podporí celá opozícia,“ konštatoval.

Matovič balík poukazov rozdeliť nateraz neplánuje. Podľa neho je 500 eur a ďalších 100 eur k tomu silnou motiváciou, aby sa seniori prišli očkovať.

„Dvanásťtisíc sedemsto eur je spoločenská hodnota jedného zaočkovaného seniora, ktorú vypočítal útvar hodnoty za peniaze. Čokoľvek, čo investujeme menej do zaočkovania týchto ľudí, je plus,“ povedal.

Igor Matovič síce podľa parlamentnej matemitiky dosiahol čiastočné víťazstvo a zatiaľ má podporu, no v pléne chýbalo viacero opozičných poslancov. Ak by boli prítomní, pri súčasných počtoch by minister nedosiahol úspech.

„Ja kvôli nejakému psychiatrickému bláznovi nebudem ťahať ľudí z nemocnice, nám chýbali nejakí traja poslanci,“ povedal Robert Fico (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko