Na hlavný obsah

Parlament schválil návrh rozpočtu na rok 2022

Za hlasovalo 91 poslancov.

Parlament schválil návrh rozpočtu na rok 2022
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (14. 12.) hlasovaním schválili návrh štátneho rozpočtu na rok 2022. Zo 146 prítomných poslancov hlasovalo za 91, proti ich bolo 52, zdržali sa traja.

Parlament zároveň vzal na vedomie aj uznesenie k rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) po hlasovaní uviedol, že schválenie rozpočtu spolu s reformou nemocníc sú skvelými správami pre Slovensko. „Chcem sa poďakovať všetkým poslancom, ktorí podporili zodpovedný rozpočet na rok 2022,“ povedal.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý návrh rozpočtu predkladal, ho označil za „kvalitný a zodpovedný, ktorý je nevyhnutný na to, aby sme ako štát fungovali“. Vyzdvihol, že na návrhu pracovali ľudia, ktorí nemajú za sebou žiadnu korupčnú kauzu.

„Nekradneme a zodpovedne otáčame každé jedno euro, aby sme hospodárili so spoločnými prostriedkami ako so svojimi vlastnými a aby sme ustrážili tieto peniaze pre budúce generácie,“ dodal Matovič.

Slovensko by malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Schodok v tomto roku má byť necelých 8 % HDP.

V ďalších rokoch by mal deficit verejných financií klesať pod trojpercentnú hranicu. V roku 2023 by to malo byť 2,7 % HDP.

Na rok 2024 vyžaduje platná legislatíva pri očakávanej úrovni verejného dlhu vyrovnaný rozpočet. To by si podľa rezortu financií vyžiadalo prijatie konsolidačných opatrení na úrovni takmer 4 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika