Na hlavný obsah

Petra Vlhová vyhrala slalom v rakúskom Lienzi

Pre Slovenku to bolo 23. víťazstvo v pretekoch Svetového pohára.

Petra Vlhová vyhrala slalom v rakúskom Lienzi
Petra Vlhová suverénne ovládla slalom Svetového pohára v rakúskom Lienzi. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v stredajšom (29. 12.) slalome Svetového pohára v Lienzi. Dosiahla 23. víťazstvo a jubilejné 50. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

V rakúskom Lienzi predstihla o 51 stotín sekundy domácu Katharinu Liensbergerovú, tretia bola Švajčiarka Michelle Gisinová s odstupom 0,68 s.

Vlhová zvíťazila v pätnástom slalome v kariére SP, v tejto sezóne už v treťom zo štyroch. Premožiteľku nenašla v oboch súťažiach vo fínskom Levi, jedine v americkom Killingtone skončila druhá. Na čele hodnotenia disciplíny je so ziskom 380 bodov, v celkovom poradí SP zostala so 615 bodmi na tretej pozícii.

„Cítim sa skvele, ale dnes to vôbec nebolo jednoduché. Bolo to veľmi tesné, na víťazstvo bolo treba odovzdať maximum. Podmienky boli perfektné, postavenie bránok v oboch kolách nebolo jednoduché, ale zvládla som to. Cítila som sa veľmi dobre, ale keďže prvé kolo nebolo v mojom podaní ideálne, musela som zabrať v tom druhom,“ povedala Vlhová v prvom televíznom rozhovore.

Pre RTVS dodala: „Prežívam úžasné pocity, ale bol to boj. V prvom kole som akoby prestala pracovať. Mala som veľké rezervy, preto som v druhom kole riskovala a vyplatilo sa to. Trať bola skôr jednoduchá ako zložitá, ale možno preto to nebolo jednoduché.

Dvadsaťšesťročná slovenská reprezentantka nemala v slalome svoju najväčšiu rivalku Mikaelu Shiffrinovú. Američanka ju ako jediná dokázala v tejto sezóne zdolať, v Lienzi však nemohla štartovať po pozitívnom teste na koronavírus.

„Mrzí ma, že Mikaela nemohla štartovať v Lienzi, ale to neovplyvním. Môže sa to stať komukoľvek. Bez ohľadu na to, jazdím pre seba a sústredím sa sama na seba. Je mi však ľúto, že tu nebola,“ reagovala Slovenka.

Vlhová: Treba ísť naplno od začiatku do konca

Vlhová so štartovým číslom 4 sa v 1. kole od prvých bránok vrhla do jazdy so svojou typickou agresivitou a zároveň si držala ideálnu stopu. Vyšla jej predovšetkým vrchná pasáž, v ktorej si vypracovala najväčší náskok, a hoci po druhom medzičase z neho čosi stratila, záverečnú strminu si postrážila a zostala v zelených číslach.

Po prvom kole viedla o osem stotín sekundy pred Gisinovou, priebežne tretia bola Liensbergerová s odstupom 0,27 s.

„Zo začiatku som sa cítila veľmi dobre, potom som trošku povolila z môjho rytmu. Aj medzičasy zodpovedali tomu, ako som sa cítila. Treba ísť naplno od začiatku do konca, určite tam boli rezervy,“ opísala prvé kolo Vlhová pre RTVS.

V druhom kole však mohli Vlhovú v úlohe topfavoritky za štandardných okolností ohroziť len Gisinová a Liensbergerová. Domáca lyžiarka opäť začala veľmi dravo, v dolnej pasáži jej znova ubúdali sily, ale z kresla vedúcej ženy stihla odsunúť krajanku Katharinu Truppeovú, ktorá sa najrýchlejšou druhou jazdou vyšvihla na štvrtú priečku.

Gisinová sa v úvode nechala rozhodiť, svoju jazdu skonsolidovala, no v súčte dvoch kôl sa zaradila tesne za Liensbergerovú. Slovenka si dávala pozor v nebezpečných úsekoch, v tých, ktoré to umožňovali, sa naopak snažila tlačiť. Svoj výkon vygradovala a v cieli sa tešila s vyše polsekundovým náskokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport