Na hlavný obsah

Piesne tvorí s ľahkosťou, miluje najmä latino rytmy. Robo Opatovský má 50 rokov

Spieval aj medzi vojakmi či v Japonsku.

Piesne tvorí s ľahkosťou, miluje najmä latino rytmy. Robo Opatovský má 50 rokov
Na snímke spevák Robo Opatovský. Foto: TASR

Postaral sa o hity ako Keď muž miluje ženu, Navždy, Tancuj!, Modlím sa hudbou, ale aj viacero vianočných pesničiek. Slovenský spevák Robo Opatovský je na hudobnej scéne už dlhé roky. V sobotu (25. 12.) oslavuje okrúhle 50. narodeniny.

Detstvo bez mamy

Robert Opatovský sa narodil 25. decembra 1971 v Trnave. V detstve vyrastal bez mamy, svojmu otcovi však vďačí za dobrú a príkladnú výchovu.

„Otec mi nahradil mamu. Bol pre mňa veľkým príkladom, ako žiť. Ako 20-ročný ma zobral pod svoje ochranné krídla. Je pre mňa veľkým vzorom a som mu vďačný. Dnes ma nedokáže nič až tak veľmi prekvapiť. Som posilnený tým, čo som zažil v detstve,“ spomenul Opatovský už dávnejšie v relácii Dobré ráno na Rádiu Slovensko.

Robo Opatovský
Na snímke uprostred Robo Opatovský počas koncertu.Foto: TASR
Foto: TASR

Vyštudoval odbor klasická gitara na Konzervatóriu v Bratislave pod vedením pedagóga a koncertného majstra Jozefa Zsapku. Po skončení školy sa však venoval viac spevu, ten študoval aj súkromne u známej jazzovej speváčky Adrieny Bartošovej.

Vojenský súbor i Japonsko

V roku 1993 narukoval do vojenského umeleckého súboru a spieval s Big Bandom VUS pod vedením Bohumila Trnečku a neskôr Vlada Valoviča.

„Išiel som tam s tým, že skúsim niečo zaspievať a oni ma zobrali,“ lovil v spomienkach Opatovský s tým, že tam zaujal piesňami z muzikálu West Side Story či piesňou Beyond the Sea. Priznal, že to obdobie preňho bolo úžasné, nech však spieval v kasárňach akokoľvek, „nemal som taký úspech, ako speváčky s krátkymi sukňami“.

Po vojenčine spieval s formáciou Passion. V roku 1996 nadviazal spoluprácu s producentským triom Ľubo Priehradník, Berco Balogh a Jozef Gregor, s ktorými nahral svoje prvé známe piesne Heartbreaker a It Doesn’t Matter.

Jeho ďalším spolupracovníkom bol český producent Daniel Hádl. S jeho pomocou vydal v roku 1997 debutový album nazvaný jednoducho Robo Opatovský, o rok druhý s názvom Nebol som zlý, z neho sú hity Úspech ťa spáli a Ak ťa nájdem. V roku 2000 vychádza tretí album Pravá tvár s hitmi Bolo to tak dávno, Sen a Natália.

V rokoch 2002 a 2003 žil striedavo v Japonsku a na Slovensku, počas tohto obdobia pripravoval piesne na album Prílev energie, ktorý vyšiel v septembri 2003.

Robo Opatovský
Na snímke uprostred Robo Opatovský počas koncertu.Foto: TASR
Foto: TASR

„Bola to ďalšia krásna skúsenosť. Mal som možnosť spievať v klube a išiel som tam na polroka. Chcel som si vyčistiť hlavu a zistiť, či viem zaujať ľudí v zahraničí. Mesiace sa následne kopili,“ zaspomínal si spevák pre RTVS na krajinu vychádzajúceho Slnka.

Záverečná

V marci 2005 pribudol do jeho diskografie album V tom zvláštnom sne. Podľa pesničky Záverečná z tohto albumu si založil v roku 2006 rovnomenné vlastné vydavateľstvo.

Prvým, s touto etiketou bol album Swing & Latin z roku 2006 aj prvý Vianočný album, ktorý vyšiel v novembri 2008. V máji 2009 vydal hitovú kompiláciu Robo Opatovský 2009-1996. V marci 2009 si v národnej súťaži Eurosong vyspieval šieste miesto s vlastnou skladbou Prší. V národnom kole Eurosong 2010 súťažil so skladbou Niečo máš.

Bol producentom albumu Lážo plážo herca Maroša Kramára, ktorý vyšiel v júni 2008. V roku 2012 zložil hymnu pre slovenských paralympionikov. So skladbou Nechajme sa strhnúť prúdom odchádzali na paralympiádu do Londýna.

Tvorí s ľahkosťou

Jeho ďalšiu tvorbu dokumentujú albumy Robo Opatovský 2012, Vianočný album 2 (2012), Môj život (2014), Robo Opatovský & Overtime z februára 2015 a album Vianočné duetá z novembra 2016.

Robo Opatovský
Na snímke uprostred Robo Opatovský počas koncertu.Foto: TASR
Foto: TASR

Ten ponúka tucet vianočných piesní a Opatovský si k nahrávaniu prizval známe osobnosti hudobnej scény – Miroslav Dvorský, Jana Kirschner, Monika Hilmerová, Beáta Dubasová, Peter Cmorik, Katka Koščová či Mária Čírová. O rok neskôr zase vyšiel album Unplugged.

Opatovský je prakticky počas celej svojej kariéry známy ako spevák, ktorého pesničky zahŕňajú latino rytmy či swingové melódie. Ako sám hovorí, piesne tvorí s ľahkosťou.

„Každá pesnička, ktorá príde sama od seba, je vydarenejšia, ako keď sa s niečím trápim. Som veľmi vďačný za inšpiráciu a za to, že to prichádza. Nápady prichádzajú samé od seba a dennodenne sa modlím a som za ne vďačný,“ povedal čerstvý pätdesiatnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko