Na hlavný obsah

Plyn zrejme zdražie, niektoré domácnosti si mesačne môžu priplatiť až 19 eur

Nejde však o konečné ceny.

Plyn zrejme zdražie, niektoré domácnosti si mesačne môžu priplatiť až 19 eur
Foto: RTVS

Plyn pre domácnosti zrejme od budúceho roka zdražie. Mesačné náklady by mohli vzrásť o približne 19 eur. Analytik upozorňuje, že nejde o konečné ceny. Zdražovanie nemusí byť až také dramatické.

Ceny zemného plynu na svetových burzách lámu od tohtoročného leta rekordy. Môže za to oživenie ekonomiky, a teda aj vyšší dopyt po plyne. Prejaví sa to aj na cenách pre domácnosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Úrad tento nárast plynu na svetových burzách, ktorý bol extrémny najmä v posledných mesiacoch minimalizoval tým, že spriemeroval tieto trhové ceny za posledných 12 mesiacov a tento priemer potom použil v cenových konaniach,“ uviedol hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Domácnosti, ktoré využívajú plyn na kúrenie by si mali na budúci rok priplatiť od 10 do 19 eur mesačne. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, by si mali priplatiť približne 46 centov.

„Ešte je tu možnosť na určitú korekciu, keďže ÚRSO očakávame, že vydá aj cenové rozhodnutie k distribúcii plynu, tam máme indície, že boli určité parametre znížené. Je možné, že tá koncová cena nebude až tak výrazne rásť ako to vidíme teraz v cenách dodávok,“ povedal analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika