Na hlavný obsah

Po prvý raz od začiatku pandémie vo svete odhalili vyše milión prípadov za deň

Koronavírus aktuálne trápi Severnú Ameriku a Európu.

Po prvý raz od začiatku pandémie vo svete odhalili vyše milión prípadov za deň
Ilustračné foto - žena počas výteru na PCR test na COVID-19. Foto: TASR/AP

Svet po prvý raz od začiatku pandémie koronavírusu prekonal hranicu milióna novoinfikovaných za deň. Vyplýva to z vo štvrtok (30. 12.) zverejnených prepočtov agentúry AFP, ktorá vychádzala z priemerného prírastku za uplynulých sedem dní.

Pred nezvyčajne vysokým počtom infekcií pre šírenie variantov omikron a delta v stredu (29. 12.) varovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa jej šéfa Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa svetu hrozí „cunami prípadov“ koronavírusovej infekcie.

V priemere sa od 23. do 29. decembra koronavírus potvrdil u 1 045 000 ľudí. Je to o 46 percent viac ako za predchádzajúcich sedem dní, píše AFP, ktorá vychádzala z verejne dostupných dát jednotlivých krajín sveta.

Predchádzajúci rekord svet zaznamenal v týždni od 23. do 29. apríla tohto roka.

Variant omikron, ktorý sa teraz šíri spoločne s deltou, spôsobil prudké nárasty počtu infikovaných v mnohých európskych krajinách i v Severnej Amerike. Tieto dva regióny hlásia spolu až 85 percent nových svetových prípadov nákazy.

V Európe sa koronavírus za posledných sedem dní potvrdil u 4 022 000 ľudí, v USA a Kanade to bolo 2 264 000 ľudí.

V Ázii počet nových prípadov zaznamenal oproti predchádzajúcemu týždňu 12-percentný pokles, kontinent zaznamenal 268 000 nových infekcií.

Viaceré krajiny hlásia rekordy

Predovšetkým západoeurópske krajiny v posledných dňoch hlásia najvyššie prírastky infikovaných od začiatku pandémie.

Napríklad Dánsko má v prepočte na počet obyvateľov najviac nových prípadov na svete. Rekordné denné bilancie hlási aj Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, alebo Spojené štáty, kde je omikron už dominantný variant.

Vlna nových prípadov sa zatiaľ podľa AFP neprejavila v celkovom náraste počtu zosnulých v súvislosti s koronavírusom. Počet obetí celosvetovo posledné tri týždne klesá.

Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU) uvádza, že sa koronavírusom od začiatku pandémie na svete nakazilo takmer 285 miliónov ľudí, z ktorých 5,4 milióna zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet