Na hlavný obsah

Po rozpade Za ľudí vláda stále neprepísala koaličnú zmluvu, Matovič chce problém riešiť

Tvrdí, že Kolíkovej kreslo je nelegitímne.

Určuje základné pravidlá fungovania vládnej koalície, no už viac ako tri mesiace nezodpovedá realite. Lídri – po rozpade strany Za ľudí – stále neprepísali koaličnú zmluvu a vyzerá to tak, že to neurobia ani do konca volebného obdobia. Jediný, kto sa s novým rozdelením síl nehodlá zmieriť, je minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Začiatok septembra a s ním politický prestup roka. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková opustila stranu Za ľudí a prešla do poslaneckého klubu Sas, zostala jej však stolička.

„Považujem to za zradu,“ uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Situácia trvá viac ako tri mesiace. Protestné hlasy odvtedy takmer úplne utíchli. Jedinou výnimkou je Igor Matovič, ktorý tvrdí, že podľa koaličnej zmluvy je Kolíkovej kreslo vo vláde nelegitímne.

Na papieri totiž kreslo ministerky spravodlivosti stále prislúcha strane Za ľudí, aj keď reálne ho ovláda SaS. Líder strany Richard Sulík podľa Igora Matoviča rezort anektoval. Vyzýva ho, aby buď koaličnú zmluvu začal rešpektovať alebo aby si sadli a spísali ju nanovo.

„Téma môjho zotrvania vo funkcii je už uzavretá. Koalična zmluva je živý dokument a koalična zmluva podľa toho ako sa vyvíja situácia podľa toho sa uplatňuje,“ povedala Kolíková.

O potrebe nanovo nastaviť vzťahy hovoril po prestupe Márie Kolíkovej aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V súčasnosti už je pri tejto téme skôr opatrný. Kreslo predsedu parlamentu si aj po zmene pomeru síl ponechal, čo by sa po otvorení koaličnej zmluvy mohlo zmeniť.

Rovnako ako on, nenástojí na náprave ani Remišová. Aj to jedno ministerstvo, ktoré jej zostalo, totiž v parlamente istia iba štyria poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko