Na hlavný obsah

Počet ľudí bez práce sa medziročne znížil o takmer tri percentá

Rástol však počet dlhodobo nezamestnaných.

Počet ľudí bez práce sa medziročne znížil o takmer tri percentá
Nezamestnanosť na Slovensku - ilustračné foto. Foto: TASR

Miera nezamestnanosti sa znižovala tretí štvrťrok po sebe, aktuálne dosiala úroveň 6,8 %. Oproti druhému štvrťroku klesla však len o 0,1 %. Vyplýva to z údajov o zamestnanosti a nezamestnanosti, ktoré zverejnil v piatok (3. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet ľudí bez práce sa znížil prvýkrát v roku 2021. „Počet nezamestnaných bol medziročne nižší o 2,9 % a dosiahol 187 800 osôb,“ spresnili štatistici. Miera nezamestnanosti sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka znížila o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.) na úroveň 6,8 %.

„Počet nezamestnaných v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa po sezónnom očistení znížil o 3,8 % na 182 600 osôb,“ dodal ŠÚ SR.

Nezamestnaní pribúdali medzi staršími

Rástol však počet dlhodobo nezamestnaných – ovplyvňuje to pretrvávajúca pandémia. „V aktuálnom štvrťroku bola dlhodobá nezamestnanosť vyššia o 40,5 % na 112 000 osôb. Rástla aj nezamestnanosť v trvaní od 6 do 11 mesiacov, jej medziročný nárast bol však miernejší ako v minulom štvrťroku a dosiahol 9,2 %,“ špecifikoval úrad.

Dodal, že nezamestnaní medziročne pribudli len vo vekových skupinách od 50 do 60 rokov – najvýraznejšie v skupine od 55 do 59 rokov o 45,4 %. Ostatné vekové skupiny zaznamenali zníženie počtu nezamestnaných – najviac medzi mladými do 25 rokov, o 11,2 %.

Najviac osôb podľa posledných údajov pracovalo v prie­mysle, v obchode a v stavebníctve. Zvýšil sa podiel nezamestnaných bez pracovnej skúsenosti, pri medziročnom raste o 1,6 % doposiaľ nikdy nepracovalo 26,7 % nezamestnaných.

Regionálne hľadisko

Počet nezamestnaných medziročne klesol v piatich krajoch, zvýšil sa v troch. Relatívne najviac vzrástol v Košickom kraji, a to takmer o tretinu (o 29,1 %). Okrem toho pribudli nezamestnaní aj v Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Najvýraznejší relatívny pokles zaznamenal Nitriansky kraj (o 28,8 %) a Trenčiansky kraj (o 26,5 %).

Najväčšia nezamestnanosť bola aj naďalej v krajoch východného Slovenska, podiel Prešovského kraja tvoril na celkovej nezamestnanosti takmer štvrtinu (22,6 %) a podiel Košického kraja bol 20,7 %.

Obidva kraje mali aj najvyššiu mieru nezamestnanosti – dvojcifernú hodnotu  dosiahla v Prešovskom (10,6 %), Košickom (10,2 %) a v Banskobystrickom kraji (10,2 %). V Košickom kraji zároveň medziročne najviac vzrástla (o 2,2 %). 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika