Na hlavný obsah

Pod Chopkom hrozí ďalšia výstavba

Aktivisti sa búria.

Štát by mal odškodniť tých investorov, ktorí odstúpia od zámeru postaviť veľké hotely v Demänovskej Doline. Taký je návrh aktivistov z Občianskeho združenia Pre Dolinu. Podľa nich hrozí, že priamo pod Chopkom pribudnú minimálne dva osem až 9-podlažné hotely a apartmánové domy.

Štátna ochrana prírody sa snaží výstavbe zabrániť a súhlasí aj s prípadným vyplatením odškodného.

Namiesto parkoviska v lyžiarskom stredisku Jasná v Demänovskej Doline by mal stáť 22 metrov vysoký hotel s takmer 180 izbami a apartmánmi. Aktivisti chcú zabrániť jeho stavbe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Iná spoločnosť zase plánuje postaviť ešte vyšší 32 metrov vysoký hotel v lokalite Lúčky na okraji zjazdovky. Aj tá už má potrebné povolenia. Podľa aktivistov ich úrady pred rokmi vydali neuvážene.

Tento rok došlo k výmene vedenia Správy Národného parku Nízke Tatry. Nová riaditeľka považuje kapacitu doliny za naplnenú a nesúhlasí s ďalšou, aj keď už schválenou výstavbou.

„Urobíme všetko preto, aby sme tomu zabránili. Máme aj jeden pozitívny výsledok. Podarilo sa nám zastaviť stavebné konanie na zámer na výstavbu na Úbočí,“ zdôraznila Sandra Popelářová, riaditeľka Správy NAPANT-u.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny